ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН НА СЕЛО В НИКОЛАЕВКА – финално събитие на модул „Изпълнителски изкуства“

Тема. „За Деня на Независимостта напускаме града и се отправяме в посока бъдещето: на село. Среща с любими съвременни и традиционни изкуства, както и нови преживявания, сред природата. Дестинацията е село Николаевка – място, чиято общностна биография ще накара и най-малко интересуващите се от българската история да разровят дълбоко пластовете на своята културна идентичност и да намерят повече отговори (и питания) на въпроса кой съм аз. В село Николаевка, неразривно свързано с историята и тайните на българския дух, само на 30 км от Варна, се потапяме в един спокоен и гостоприемен свят с музика, танц, наука, фотография, рисуване, литература, готварство, песен, преплитащи традиционни и съвременни изкуства и форми.

Там – във възрожденската къща с магичен двор на Бисероливница „Чорбаджи Атанас“ – ще ни посрещне Елена Драганчева – истински градски човек и предприемач в сферата на здравословното хранене, преместил сърцето и дейността си на село, но все така близо до Варна, един от малкото хора, към която поведохме десетки млади хора за едно незабравимо за всички преживяване

В деня на Независимостта осъществяваме заедно това пътуване между града и селото, настоящето и бъдещето, чрез изкуствата и историята, като откриваме в малките населени места някои от големите личности, чертаещи картата на нашия свят.“

Със своята финална дейност, модулът създава оригинално културно събитие, целящо да усети новите посоки в градския живот. А за много хора през последните години, изненадващо, те водят все по-решително и трайно извън града. Събитието е насочено към търсенето на решения чрез изкуствата на част от предизвикателствата, резултат от тази тендеция: адаптация към новата среда, успешна комуникация между новодошлите и местните, пренос на ценностти.

Формати. (традиционни изкуства, представени от млади танцьори, обучени в градски училища по изкуствата) Музикално-танцова програма с участието на ученици, включваща изпълнение на народни песни, изпълнения на гайда и акордеон, народни танци. Работилница за месене на хляб от лимец по стара рецепта и методика, работилница за народна песен, демонстрация с музикални инструменти, представяне на носии. (съвременни изкуства) Фотографска изложба, документираща истории на бесарабски българи, фотографска работилница по метода „цианотипия“ с природни материали, рисувателни работилници работилници за малки и големи на природна тематика, два литературни разговора за произведения от фентъзи жанра, две работилници за стикери, невронаучна работилница с лектория и творческа част (рисуване, музика), прожекция на селекция под заглавие „Съвременно танцово кино на село“ с дискусия на тема изпълнителски изкуства с фокус върху съвременния танц, музиката, театъра и пърформанса. Баскетбол за местните и гостите в задния двор на училището. Просветителско-исторически тур.

Специални гости, представени артисти и участници. Елена Драганчева – домакин в Бисероливница „Чорбаджи Атанас“ и водещ на работилницата за хляб, Живко Василев – отговорник в Народно читалище „Искра – 1905“, фотографката Михаела Аройо, писателят Кристиян Недялков, вокална група „Момина китка“, танцьори и музиканти, обучаващи се в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна, преподавателите от училището Мария Русева (ръководител на вокалната група; народно пеене), Елеонора Николова (български език и литература; етнографски изследвания) и Росица Тодорова (философия, гражданско образование, световни култури). Представено е танцово кино на режисьорите, хореографи и танцьори Емилия Тончева (ментор на модул „Изпълителски изкуства“ в Аморфа Академия), Елена Маринова, Симона Дянкова, Теодор Теодоров, създаденни в платформата „Фокус Кино Танц: обучителна програма за танцово кино“, водена от Силвия Чернева, Стефани Ханджийска (лектор в Аморфа Академия) и Коста Каракашян.

Организационен екип на модул „Изпълнителски изкуства“ (танц, театър, музика, пърформанс) с ментор актрисата и съвременен танцов артист и хореограф Емилия Тончева: Весела Тодорова, Ивета Савчева, Есин Хюсеин, Анна Ефендулова, с участието на Кристиян Николаев от екипа на модул АА4 „Литература“ с ментори писателките Биляна Тодорова и Преслава Виденова, и Мила Стефанова от екипа на модул АА2 „Визуални изкуства“ с ментор Жанина Маринова, визуален артист. Помощници на организаторите и участници в събитието Андон Младенов, Мишел Девор, Филип Чиков.

Място:
с. Николаевка, България:
Бисероливница „Чорбаджи Атанас“, Основно училище „Христо Ботев“, Народно читалище „Искра – 1905“, Храм „Св. Атанасий“

Дата:
22 септември 2022 г.
13:00 – 17:00 ч. | четвъртък
22 септември – Ден на Независимостта на България (официален празник)