ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ второ събитие за модулите „Архитектура и градска среда“ и „Визуални изкуства“

Аристократична творческа Нощ на музеите и галериите в културното пространство на Аморфа при Адвокатската градинка

С артистичен градски замах и в архитектурна атмосфера от преди повече от век, с демонстрации на творчески процеси от арт-кадетите на Аморфа Академия за създатели на културен живот в сферата на пърформанса и живописта, модния дизайн, графичния дизайн и илюстрацията, и сценографията.

Трите „пространства с характер“ за изложба, арт демонстрации и бохемска музика са галерия, стара изба и маниатюрна градска градинка в сърцето на едно от най-старите европейски селища, символ на културното наследство на Европа.

В рамките на събитието екипите на двата модула продължават да работят по творческата трансформация на вътрешното пространство на Академията и намиращото се в съседство градско пространство – Адвокатската градинка. Темите и изкуствата, подбрани в програмата на Нощта, са свързани с връзката между минало и настояще, ролята на простраствата за култура в разиграването на тази динамика, както и ролята на изкуствата и материалното и нематериално културно наследство за обживяване и трансформиране на пространствата за обществен живот във времето.

۝ Финисаж на изложба АРТЕКТОНИКА (април 2022) – фотография, живопис, текстил, колаж, видео с проекти на архитекти, визуални артисти, културни предприемачи, фотографи и арт-кадетите в Аморфа Академия.

۝ Съвременният артист Борис Иванов – Боби представя първия си живописен пърформанс: кроманьонец от 21-ви век със спрей в ръка.

۝ Младият художник и студент-дизайнер Яна Стоянова споделя процес по изработка на шевна машина на модни дизайни за финално студентско ревю.

۝ Новоизгрелият стикер-артист Мила Стефанова споделя дигитален процес по изработване на илюстрация и дизайн на текст за изработване на стикер със собствен знак, кауза или послание.

۝ Косплей организаторът Катерина Русева-Кети представя кратък творчески клас по личностна трансформация – известен сред феновете като „косплей“ – с изработване на артефакт, асоцииран с любима имагинерна персона, поставяне на костюми, перуки и грим за преобразяване, и документиране на образа чрез заснемане. Включва трансформиране на автентичното простраство на избата, част от пространство за култура „Аморфа“.

۝ Бившият балетен артист Екатерина Веселинова допълва сценографската тема с демонстрация по поставяне на грим, отразяващ най-актуалните градски тенденции сред младите хора, съчетаващ източноазиатските и европейските стилове в момента, и спомагащ за преодоляване на негативни междурасови стереотипи чрез утвърждаване на положителните нагласи към тази нова естетика.

Място:
Варна, България
„Аморфа Академия“
Адвокатската градинка
ул. „Драган Цанков“ №10

Дата:
18 май 2022 г., сряда
18:00 – 24:00 ч.
18 май – Международен ден на музеите