SNAP – ФЕСТИВАЛ ЗА АЛТЕРНАТИВНИ ФОТОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ – финално събитие на модул „Визуални изкуства“

Тема. За кратко прекрасни, за кратко щастливи, виждаме себе си запечатани като образи от светлината. Движим се напред или назад по оста на времето и красиво запечатваме и обживяваме моментите от нашата история. Историята и преживяванията ни се превръщат в изкуство. Отделяме време и внимание да създадем творчески спомени от миналото за бъдещето. Фотографски запечатаната светлина вече я няма, подобно светлината на звездите, наблюдавана от нас – момент от миналото, достигащ до нас като настояща реалност.

Формати. Събитието включва три изложби, три фотографски работилници, среща-разговор с артистите, три музикални партита за откривания на изложбите.

Гост-артисти. Фотографите: Райна Власковска (Норвегия), Владислав Лепоев – Ramble Rattle (София), Миа Новакова – Coughh Syrup (Пловдив), Светлан Стефанов (Варна), Цанислав Христов (Варна). Специален гост на откриването на събитието: Гаро Кешишян, фотограф. Музиканти: Plexible & Inert – винил селекция. Модератор на срещата-разговор с артистите: Мартин Николов, журналист в БНР – Радио Варна.

Партньори: PhotoSynthesis (Фотосинтезис) Варна – място за фотография, хора и идеи; CUBO Рибарски плаж – сърф бар, ресторант и галерия.

Организационен екип на модул „Визуални изкуства“ с ментор визуалния артист Жанина Маринова (Виена / Варна): Яна Стоянова, Борис Иванов – Боби, Мила Стефанова, Екатерина Веселинова, Валенсия Йос.

Визията на събитието е подготвена от дизайнера на Академията Васил Бочев и кадет Мила Стефанова. Оригиналната цианотипия, служеща за основа на всички материали, също е подготвена от Мила Стефанова след предварителна самоподготовка по цианотипия на част от кадетския екип. Дизайнерът Васил Бочев менторира Мила Стефанова при усвояване на основни правила в плакатния дизайн. Визията включва: винил, плакати, кавъри, дизайн на информационни пана в изложбите. Официалният стикер на събитието е идеен проект и изработка на Мила Стефанова.

Страница на събитието във Фейсбук

Място:
Варна, България
„Фотосинтезис“
„CUBO – Рибарски“
Адвокатската градинка

Дата:
9-19 юни 2022 г.
9, 10, 11 юни; 9-17 юни
10-19 юни
11 юни

Официален стикер на събитието: Мила Стефанова.


Снимка: Александър Лазаров, част от кадетите в двата модула на откриване на събитие в SNAP.


Екипът на кадетите и менторът на модул „Визуални изкуства“, осъществили финалното събитие SNAP.


ИЗЛОЖБА „ЗА КРАТКО ПРЕКРАСНИ“ I – алтернативни фотографски техники в оригинал

Изложбата е първото специализирано събитие за алтернативни фотографски техники във Варна в продължение на години, като събира на едно място няколко поколения български фотографи от различни краища на страната и чужбина, чиито имена са знакови по отношение на някои от показаните техники в двете изложби. Владислав Лепоев е фотограф със солидно портфолио в сферата на дигиталната фотография и цианотипията, отличаващ се с фотографските си акции и търсеното взаимодействие на публиката с неговите работи. Миа Новакова е сред най-новите актуални имена на дигиталната фотграфия, която показва и манипулирана лентова фотография. Райна Власковска е сред най-уважаваните български фотографи, работещи мокър колодиев процес. Светлан Стефанов е творчески домакин, поканен от кадетите, за да демонстрира значимостта на дългогодишния си творчески опит в полето на цианотипията, както и да представи варненската сцена на шепата професионалисти, продължаващи да използват алтернативни фотографски техники.

Владислав Лепоев / Ramble Rattle, фотограф
Използвана техника: цианотипия

Владислав Лепоев е сред отличаващите се български фотографи, завоювал както сериозни позиции в полето на дигиталната фотография, така и място на сцената на алтернативната фотография.
Кадрите му се отличава с характерен колорит и разнообразна сюжетност, чрез които умело отправя въздействащи послания, често ангажиращи зрителя със социални каузи, сред които теми, касаещи развитието на младите хора.
Често въвлича публиката в трансформиране на фотографиите си, поставени спонтанно в градска среда, въвличащи в съавторство или подканващи към реплика.
Мария (Миа) Новакова / Coughh Cyrup, фотограф
Използвана техника: Смесена техника – аналогова и дигитална фотография с осветяване на проявените негативи чрез телефонен дисплей, заснемане на негативите с дигиталната камера и цветова обработка.

Миа Новакова е родена през 1995 г. в Пловдив, където продължава да живее и работи. Завършила е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, специалност „Графичен дизайн и фотография“. Работи като независим визуален артист в сферата на фотографията и колажа. Нейни фотографии са публикувани във VICE Creators, Somewhere Magazine, The Calvert Journal, Graine de Photographe, Avant Art, както и във физическите копия на списания SHUTR, Society6, Indiependent Magazinе. Творбите ѝ са част от колекцията на Art Gazette. Работила е по албумните обложки на различни музикални изпълнители (Mr. Flash / Faded Away “The Wild, the Beautiful and the Damned” EP, Bada-Bada EP, RINNGS „Confession“ и други.) Творбите ѝ са показвани в изложби в България, Англия и Китай.Райна Власковска, фотограф
Използвана техника: мокър колодиев процес върху черно стъкло – един от първите фотографски процеси.

Райна Власковска е родена в София, живее и работи в Берген, Норвегия. Бакалавърска степен по фотография придобива от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а през 2016 г. защитава магистратура „Изящни изкуства“ в Академията за изкуство и дизайн в Берген, Норвегия. Член е на Асоциацията на фотографите в Норвегия.
Райна Власковска специализира исторически и алтернативни фотографски процеси. През последните девет години работи изцяло мокър колодиев процес, включващ взаимодействие със стари месингови обективи, дървена голямоформатна камера, рязане на стъкла, приготвяне на колодиева емулсия и проявител по рецепти, датиращи от 19 век.
Фотографиите ѝ са показвани в множество самостоятелни и групови изложби в Елисейски музей – Лозана (Musée de l’Elysée), Швейцария; Райко Фото Център, Сан Франциско, САЩ; Център за изящно изкуство, Форт Колинс, САЩ; Национална художествена галерия София, България; Дом на фотографията (Fotografiens Hus), Осло, Норвегия; Национална годишна художествена изложба (Høstutstillingen 2019) Осло, Норвегия.
Светлан Стефанов, фотограф
Използвана техника: цианотипия

Светлан Стефанов е артист на Международна федерация за художествена фотография.
Преподавател във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и Нациналното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна. Докторант в Катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Работи в полето на фотографията, графичния дизайн, графиката и живопистта.

Носител е на медали от международния международния Лондонски фотографски салон. Негови фотографии са откупени за фонда на Национална художествена галерия – София. Участва в големи фотографски форуми като Международния фотографски салон „Портрет” в Сърбия, Международните фотографски салони във Оксфорд, Суонси и Саутхямптън, Великобритания, и Киото, Япония, организирани от Международната федерация по художествена фотография. Част груповата фото-изложба „Goldstrand – Fotografie aus Bulgarien” – Галерия “ NEUE OSTEN” Дрезден, Германия, 2014 – 2015 г., както и в “Снимките говорят” – изложба на български автори, придобили званието AFIAP (артисти на FIAP) през новия век, организирана от Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”, 2018.
Гаро Кешишян, фотограф
Специален гост на откриването на изложбата

Гаро Кешишян е един от най-значимите български фотографи. Роден е във Варна през 1946 г. в семейство на арменци. Фотографиите му са представяни в самостоятелни и групови изложби в България, Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия, Турция, СССР, САЩ, Франция, Германия, Швейцария, Дания, Финландия и Япония. Участва в някои от най-престижните фотографски фестивали като Les Rencontresd’ Arles и Foto Fest – фотографското биенале в Хюстън, САЩ.
Plexible & Inert, музиканти
Винил селекция на откриването на изложбите

Професионалното партньорство и лично приятелството на Живомир Момчев – Plexible и Димитър Карамаринов – Inert се заражда около 2008 г. в златните години на варненската електронна музика. Стартирали с резидентски вечери в легендарния Comics Club, към днешна дата музикалното дуото има богата история от творчески участия, която не се побира в еднозначна стилова рамка или медия.


Текст на изложбата. Автор: Калина Иванова.


СРЕЩА-РАЗГОВОР С ГОСТУВАЩИТЕ ФОТОГРАФИ

Срещата-разговор с гостуващия фотограф Владислав Лепоев се провежда на 10 юни, петък, от 18:00 -19:30 ч., в пространството на изложбата. Модератор е Мартин Николов, журналист на БНР Радио Варна, поканен от кадетите като единствен действащ културен журналист във Варна, работил за националната телевизия и радио, с отношение към прогресивните обществени теми и динамиката на културната сфера в страната.

Целта на разговора е да запознае любители и професионалисти фотографи с професионалната история на гостите, както и да коментира мястото на алтернативните техники във времето на дигиталната фотография, която също е представена във фестивала чрез втората изложба на гостите. Разговорът се провежда в пространството на откриващата изложба, служеща както за негов творчески контекст, като събира още веднъж ангажирана публика за посещение и коментар на представените артисти и фотографии.ФОТОГРАФСКА РАБОТИЛНИЦА – ЦИАНОТИПИЯ

Работилница „Алтернативни фотографски техники: Цианотипия“ във Варна на 10 юни, петък, 10:00 – 12:30 ч., с фотографа Владислав Лепоев @RambleRattle, който е сред отличаващите се имена в българската алтернативна фотография и гостуващ фотограф в изложбите и съпътстващите събития в програмата на SNAP – фестивал за алтернативи фотографски процеси.
Искаш ли да видиш направена от теб арт снимка на специална изложба в CUBO Рибарски плаж в рамките на фестивала? Запиши се в това! Ограничен брой участници: 10 човека.ФОТОГРАФСКА РАБОТИЛНИЦА – ПИНХОЛ

Работилница „Алтернативни фотографски техники: Пинхол“ на 10 юни 2022 г. от 15:00 – 17:30 ч. с фотографа Цанислав Христов и на 11 юни от 17:00 ч. на фестивала „Градски нишки“, воден от Мила Стефанова, кадет на модул „Визуални изкуства“, подготвена от Цанислав Христов.

Искаш ли да направиш свой собствен безобективен фотоапарат по най-лесния и бърз възможен начин и да изследваш градското изкуство на Варна? Искаш ли да видиш тотално артистичните резултатите от твоя фотографски експеримент с новата ти магическа фото-кутийна на изложба в CUBO – Рибарски плаж? Всичко това е възможно ако се запишеш на този уъркшоп.ПРОСТРАНСТВО НА ИЗЛОЖБАТА, РАЗГОВОРА И РАБОТИЛНИЦИТЕ

Специализирано пространство за фотография

Галерия „ФотоСинтезис“ – Варна е специализирано пространство за фотографски изложби към едноименния фотографски магазин в центъра на града. Позната на екипа на „Аморфа“ от предишно партньорско събите в Нощ на музеите и галериите (2016), галерията рядко организира изложби през последните години въпреки чудесната си локация, ясния фокус и прекрасното вътрешно и дворно пространство. Кадетите приеха предизвикателството да създадат нова и млада публика за него, както и да върнат професионалистите, на които то е добре познато.

„Защо фотосинтезис? Защото фотографията е синтезиране чрез светлина, а светлината създава живот. Защо фотография? Защото тя ни кара да търсим и улавяме красивото около нас. Какво място?  Място, където ще откриеш всичко за фотографията, място за среща с хора, за които творчеството е вътрешна необходимост, хора с идеи, които търсят споделяне.“ / Екип на галерията

ИЗЛОЖБА „ЗА КРАТКО ПРЕКРАСНИ II“ – взаимодействие на стари и нови алтернативни процеси

ОТКРИВАНЕ на 11 юни, петък, от 20:00 – 24:00 ч. в галерийното пространство на „CUBO Рибарски плаж“ – Варна

Втората изложба в програмата със заглавие „ЗА КРАТКО ПРЕКРАСНИ II“ – взаимодействие на стари и нови алтернативни процеси, 11-19 юни 2022 г., представя фотографите Райна Власковска, Владислав Лепоев, Миа Новакова, Светлан Стефанов в голям мащаб, отпечатани дигитално. Миа Новакова преставя фотография от последната си серия дигитална фотография.
Музика на откриването: Plexible / винил селекция
Интеракция с мащабна дигитална разпечатка на фотографии на Владислав Лепоев.


Текст на изложбата. Автор: Яна Стоянова.


ИЗЛОЖБА „ВАРНА: АЛТЕРНАТИВНИ ФОТОГРАФСКИ ТЕХНИКИ“ – работи на участниците във фотографската работилница по цианотипия в SNAP

ОТКРИВАНЕ на 17 юни, петък, от 19:00 ч. в галерийното пространство на „CUBO Рибарски плаж“ – Варна

Третата изложба със заглавие „ВАРНА: алтернативни фотографски техники“, 17-19 юни 2022 г., е на участниците в работилницата по цианотипия, водена от фотографа Владислав Лепоев. Със своя цианотипия, направена в работилницата, се включиха 7 участници. Изложбата е с кратка продължителност поради чувствителността на използваните материали и високата влажност на въздуха край брега. Въпреки условията, пространството е избрано заради голямия брой млади посетители, които го посещават ежедневно през летния сезон.


ПРОСТРАНСТВО НА ИЗЛОЖБИТЕ

Място за изкуство и крайбрежна култура

CUBO – Рибарски плаж / Сърф бар, ресторант и галерия е най-новото пространство на добре познатото на всички жители и гости на града място за почивка, музика и забавления край морето. През годините „Аморфа“ работи с бранда и неговите пространства, където провежда разговори с артисти, концерти, изложби и други културни и младежки дейности, като след края на извънредното положение през 2020 г. организира в новото пространство първо културно събитие (Нощ на литературата).


Екипът на пространството приеха предложението на кадетите-организатори за разполагане на двете изложби в галерийната част, както и за организиране на официалното откриване с много музика, гости и възможност за интеракция с предвидените за това фотографии на Владислав Лепоев, гостуващ фотограф в изложбата.