Събития

СЕПТЕМВРИ – ОКТОМВРИ 2022

ФЕНТЪЗИ, ИЛЮСТРАЦИЯ, ПРИКАЗКА – ИЗЛОЖБА, СРЕЩИ И ДИСКУСИИ

Финално събитие на модул „Литература“

Тема. Фентъзито дава пълна свобода на въображението и разширява хоризонтите на познатото. Този жанр е особено важен за младите хора, защото им позволява да се изразяват и да откриват нови смисли във вече познати елементи на света.

Феновете на фентъзито и прохождащите творци в жанра ще запознаха с утвърдени млади артисти в областта на литературата и илюстрацията. За специална среща-разговор гостуваха писателката Цветина Цолова, автор на фентъзи романа „Да спасиш сън“ и сборника с фантастични разкази „Нулева година“, и Моника Янева, илюстратор на детската книга „Истории от космоса“, за да споделят своя процес на работа и да вдъхновят бъдещите творци. Модератор на срещата беше писателят Кристиян Недялков, автор на фентъзи романа „Хрониките на селянина“.

Изложба с три знакови имена на младата българска илюстрация представи избрани творби на Мира Мирославова, визуален артист от екипа на The CAT agency, агенция за илюстратори, базирана в Ню Йорк, САЩ, Петя Димитрова – Leupep, илюстратор и графичен дизайнер, и творческия домакин в изложбата – илюстратора Моника Янева, базирана във Варна. Обединяваща тема на изложбата е приемствената връзка между приказката и фентъзито, ясно отличима в творческата работа на илюстраторите на книги в тези два жанра. Дискусията ще коментира как двата жанра придават нов смисъл и функция на вече съществуващи същества и явления или създават напълно нови светове.

Формати. Среща-разговор с гостуващите автори, изложба илюстрации на книги, филмова прожекция, срещи с гостуващите автори в училище, подписване на книги за феновете, организирани посещения на изложбата на студенти и ученици.

Гости на събитието. Писателката Цветина Цолова, илюстраторките Мира Мирославова, Петя Димитрова – Leupep и Моника Янева. Кристиана Димчева, главен библиотекар в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна. Преподавателите, домакинстващи срещите с гост-артистите в училище: Росица Тодорова, философия, Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна, и Виктория Монева, история, българска литература и проекти, Международен френски лицей „Шарл Перо“ – Варна; преподаватели с организирани посещения на изложбата: ст.ас. Доника Кирова, преподавател в специалност „Графичен дизайн“ на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Росица Тодорова, Средно училище за хуманитарни науки и изкуства“ – Варна.

Партньори на събитието са Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, издателствата „Ракета“, „Ясна книга“, „Колибри“, „Мармот“, книжарница „Пи Букс“ – Варна, Фондация „Детски книги“ и Национална награда „Бисерче вълшебно“, продуцентско филмово студио „Моно Колектив“, АртАкция (медиен партньор). Събитието участва в инициативата Европейска нощ на учените 2022. Учебните заведения Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна, Международен френски лицей „Шарл Перо“ – Варна, арненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

Организационен екип на модул „Литература“ с ментори писателките Биляна Тодорова и Преслава Виденова: Кристиян Недялков, Анна-Мария Попова, Севен Емин, Никол Гатева, Вилияна Василева, Виктория Славова, с участието на Весела Тодорова от екипа на модул АА3 „Изпълнителски изкуства“ с ментор актрисата и съвременен танцов артист и хореограф Емилия Тончева, и Мила Стефанова, Яна Стоянова и Борис Иванов – Боби от екипа на модул АА2 „Визуални изкуства“ с ментор Жанина Маринова, визуален артист. Помощник на организаторите – Филип Чиков.

Място:
Варна, България
„Аморфа Академия“ – пространство за култура
Адвокатската градинка
(пл. „Ален Боске“)
ул. „Драган Цанков“ №10

Дата:
30 септември 2022 г.
1 септември | събота
Изложба
30 септември – 14 октомври
Посещения
17 – 21 октомври

ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН НА СЕЛО В НИКОЛАЕВКА

Финално събитие на модул „Изпълнителски изкуства“

Тема. „За Деня на Независимостта напускаме града и се отправяме в посока бъдещето: на село. Среща с любими съвременни и традиционни изкуства, както и нови преживявания, сред природата. Дестинацията е село Николаевка – място, чиято общностна биография ще накара и най-малко интересуващите се от българската история да разровят дълбоко пластовете на своята културна идентичност и да намерят повече отговори (и питания) на въпроса кой съм аз. В село Николаевка, неразривно свързано с историята и тайните на българския дух, само на 30 км от Варна, се потапяме в един спокоен и гостоприемен свят с музика, танц, наука, фотография, рисуване, литература, готварство, песен, преплитащи традиционни и съвременни изкуства и форми.

Там – във възрожденската къща с магичен двор на Бисероливница „Чорбаджи Атанас“ – ще ни посрещне Елена Драганчева – истински градски човек и предприемач в сферата на здравословното хранене, преместил сърцето и дейността си на село, но все така близо до Варна, един от малкото хора, към която поведохме десетки млади хора за едно незабравимо за всички преживяване

В деня на Независимостта осъществяваме заедно това пътуване между града и селото, настоящето и бъдещето, чрез изкуствата и историята, като откриваме в малките населени места някои от големите личности, чертаещи картата на нашия свят.“

Със своята финална дейност, модулът създава оригинално културно събитие, целящо да усети новите посоки в градския живот. А за много хора през последните години, изненадващо, те водят все по-решително и трайно извън града. Събитието е насочено към търсенето на решения чрез изкуствата на част от предизвикателствата, резултат от тази тендеция: адаптация към новата среда, успешна комуникация между новодошлите и местните, пренос на ценностти.

Формати. (традиционни изкуства, представени от млади танцьори, обучени в градски училища по изкуствата) Музикално-танцова програма с участието на ученици, включваща изпълнение на народни песни, изпълнения на гайда и акордеон, народни танци. Работилница за месене на хляб от лимец по стара рецепта и методика, работилница за народна песен, демонстрация с музикални инструменти, представяне на носии. (съвременни изкуства) Фотографска изложба, документираща истории на бесарабски българи, фотографска работилница по метода „цианотипия“ с природни материали, рисувателни работилници работилници за малки и големи на природна тематика, два литературни разговора за произведения от фентъзи жанра, две работилници за стикери, невронаучна работилница с лектория и творческа част (рисуване, музика), прожекция на селекция под заглавие „Съвременно танцово кино на село“ с дискусия на тема изпълнителски изкуства с фокус върху съвременния танц, музиката, театъра и пърформанса. Баскетбол за местните и гостите в задния двор на училището. Просветителско-исторически тур.

Специални гости, представени артисти и участници. Елена Драганчева – домакин в Бисероливница „Чорбаджи Атанас“ и водещ на работилницата за хляб, Живко Василев – отговорник в Народно читалище „Искра – 1905“, фотографката Михаела Аройо, писателят Кристиян Недялков, вокална група „Момина китка“, танцьори и музиканти, обучаващи се в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна, преподавателите от училището Мария Русева (ръководител на вокалната група; народно пеене), Елеонора Николова (български език и литература; етнографски изследвания) и Росица Тодорова (философия, гражданско образование, световни култури). Представено е танцово кино на режисьорите, хореографи и танцьори Емилия Тончева (ментор на модул „Изпълителски изкуства“ в Аморфа Академия), Елена Маринова, Симона Дянкова, Теодор Теодоров, създаденни в платформата „Фокус Кино Танц: обучителна програма за танцово кино“, водена от Силвия Чернева, Стефани Ханджийска (лектор в Аморфа Академия) и Коста Каракашян.

Организационен екип на модул „Изпълнителски изкуства“ (танц, театър, музика, пърформанс) с ментор актрисата и съвременен танцов артист и хореограф Емилия Тончева: Весела Тодорова, Ивета Савчева, Есин Хюсеин, Анна Ефендулова, с участието на Кристиян Николаев от екипа на модул АА4 „Литература“ с ментори писателките Биляна Тодорова и Преслава Виденова, и Мила Стефанова от екипа на модул АА2 „Визуални изкуства“ с ментор Жанина Маринова, визуален артист. Помощници на организаторите и участници в събитието Андон Младенов, Мишел Девор, Филип Чиков.

Място:
с. Николаевка, България:
Бисероливница „Чорбаджи Атанас“, Основно училище „Христо Ботев“, Народно читалище „Искра – 1905“, Храм „Св. Атанасий“

Дата:
22 септември 2022 г.
13:00 – 17:00 ч. | четвъртък
22 септември – Ден на Независимостта на България (официален празник)

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2022 ВЪВ ВАРНА
Четения на български език и в оригинал. Среща с гост-автор. Изложба. Акустичен концерт. Училищни разговори.

Второ съвместно организирано събитието на модул „Литература“ (водеща роля) и модул „Изпълнителски изкуства“

Тема. Кадетите на Аморфа Академия се включват в организацията на 11-тото издание на европейската Нощ на литературата във Варна. Събитието, което през 2022 г. се осъществява паралелно в 18 населени места в България, традиционно представя откъси от европейски книги, издадени в оригинал след 2000 г. и наскоро преведени на български език. Авторите, заглавията и откъсите се подбират от съответния културен институт или посолство, всеки от които излъчва един текст, представящ актуалната литература на страната в най-добра светлина.

В 11-тото издание на Нощта във Варна през 2022 кадетите на Аморфа Академия подбраха 11 читателски гнезда, в които посрещнаха новите отличени литературни заглавия от европейския континент и българския гост-автор.

Специален гост на варненското издание винаги е български писател, като през последните години отново има акцент върху младите автори. Тази година поканена беше писателката Преслава Виденова, която е и ментор на модул „Литература“ в Аморфа Академия. Преслава Виденова представи дебютната си книга с поезия „Постоянна експозиция“ с редактор Марин Бодаков и издател ИК „Жанет-45“, 2021 г.

Изложбата „Български художници на книги в европейската Нощ на литературата 2022 във Варна“ кадетите подредиха в българското читателско гнездо, където гостува писателката Преслава Виденова. Тематичната изложба представи в голям формат (100 х 70 см) три селектирани корици на книги от подбраните текстовете на Нощ 2022, с което акцентира върху ключовата роля на изобразителните изкуства за популяризиране на литературата и достигането до нови и млади публики в днешното визуално и дигитално време. Представени са корици на худoжниците Йоана Ивова („Междинно кацане, Матей Хоржава, изд.“Ерго“, 2022), Онник Каранфилян („Absolvo te“, Георги Бърдаров, изд. „Мусагена“, 2020) и Таня Минчева („Гардеробът“, Олга Токарчук, изд. „ICU Publishing“, 2022). Изложбата продължи седмица повече от предвиденото, поради изключителната популярност и посещаемост на избраната локация – CUBO „Рибарски плаж“ – едно от емблематичните пространства за забавление и култура край морето.

Музикално участие на живо събра публиката от всички локации на Нощта в българското гнездо след последното четене. Специален музикален гост беше младият български музикант и текстописец Кирил Хаджиев – TINO. Преди акустичния концерт, TINO участва заедно с писателката Преслава Виденова в разговор на тема пресечните точки между поезията на български и писането на текстове на песни на български език.

Формати. Литературни четения в 11 локации, среща с български писател, изложба, акустичен концерт. Акцент на това сложно събитие са разнообразните градски пространства, избирани за всяко издание на Нощта като читателски гнезда – паралелни сцени на събитието. За 11-тото екипът на Нощта и кадетите на Академията избраха 11 пространства, като за първа година Морската градина във Варна определи параметъра, в който трябваше да са разположени. Изборът на популярния за свободно време и културен живот градски парк беше определен от сезонния профил на сменената дата на събитието – от традиционния прохладен месец май – в топлия край на лятото и начало на есента в началото на месец септември, когато варненската публика предпочита близостта до морето и времето сред природата.

Специални гости, представени артисти и участници. Специален гост-автор на събитието е българската писателка Преслава Виденова. Специален музикален гост е Кирил Хаджиев – TINO, вокал и китара, с акомпанимент от Николай Кърджиев, китара. В изложбата са представени художниците Йоана Ивова, Онник Каранфилян и Таня Минчева. Четците, представящи европейските литературни текстове на Нощта пред публиката в превод на български език, са Зоя Черешарова – продуцент БНТ Варна, Светлана Ганчева – журналист БНТ Варна, Иван Симеонов – журналист БНР Радио Варна, Мартин Николов – журналист БНР Радио Варна, Анна-Мария Попова, служител на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна и кадет на Аморфа Академия, Виктория Монева – преподавател в Международен френски лицей „Шарл Перо“, Юлия Петкова – редактор и преводач в изд. „Колибри“, Петя Михайлова – собственик на книжарница „По Букс“, Елена Владова – писател, преводач и създател на клуб „Комикс Варна“, Емил Христов – актьор, Антония Ценова – визуален артист, Анна Атанасова – приложен артист, Елена Драганчева – предприемач и обучител в сферата на здравословния начин на живот, Виктор Минчев – маркетинг специалист. В оригинал четци бяха: на украински – Иванна Белан, ученичка в III ПМГ- Варна, на чешки – Дора Солакова, преподавател по чешки език, на шведски – Павлина Николова, преподавател по шведски език. Представени бяха текстове на европейските писатели: Анна Багряна (Украйна), Георги Бърдаров (Европейски съюз, Награда за литература на ЕС), Лидия Жорже (Португалия), Карстен Йенсен (Дания), Хилари Мантел (Великобритания), Александър Прокопиев (Северна Македония), Гюдрюн Скретинг (Норвегия), Олга Токарчук (Полша), Матей Хоржава (Чехия), Юнас Юнасон (Швеция), в превод на български език от преводачите Боряна Джанабетска, Мария Змийчарова, Крум Крумов, Маргарита Руменова, Радослав Папазов, Деница Проданова, Димитър Христов, Росица Цветанова, Албена Ярчева.

Патньори. Нощ на литература във Варна се организира от Община Варна, дирекция „Култура и духовно развитие“ и Младежка фондация „Аморфа“. Нощ 2022 се осъществява от сборен екип на фондацията и кадетите в модулите „Литература“ и „Изпълнителски изкуства“ на „Аморфа Академия за създатели на културен живот“ към фондация „Аморфа“. Нощ на литературата е международна инициатива на EUNIC – Мрежата на културните центрове и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз, които са основни организатори за България, с координатор за Нощ 2022 фондация „Детски книги“. Партньори на фондация „Аморфа“ и Община Варна за местното издание са: Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, БНР Радио Варна, Национална обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – Варна, Природонаучен музей – Варна, Морско казино – Варна, „Детски кът“, CUBO „Рибарски плаж“. Представени бяха издателствата „Еднорог“, „Ерго“, „Жанет-45“, „Изида“, „Книги за всички“, „Колибри“, „Летера“, „Мусагена“, „Персей“, „ICU“.

Организационен екип на събитието са екипите на двата обучаващи се модула, подкрепени от дипломирани кадети от предходните модули. Екип на модул АА4 „Литература“ с ментори писателките Биляна Тодорова и Преслава Виденова: Анна-Мария Попова, Виктория Славова, Вилияна Василева, Кристиян Недялков, Никол Гатева, Севен Емин, (Варна). Екип на модул АА3 „Изпълнителски изкуства“ с ментор актрисата и съвременен танцов артист и хореограф Емилия Тончева: Весела Тодорова, Есин Хюсеин, Ивета Савчева, (Варна); Виктория Владова (София). Дипломирани кадети Борис Иванов – Боби, Мила Стефанова, Екатерина Веселинова, Яна Стоянова от модул АА2 „Визуални изкуства“ с ментор визуалният артист Жанина Маринова (Виена / Варна). Помощници на организаторите Диана Денева, Андон Младенов, Мишел Девор, Филип Чиков. Доброволци на събитието по локации Христина Агностева, Яна Донева, Калина Калчева, Милена Митева, Илиана Николова, Мария Тодорова.

Място:
Варна, България
Морската градина
11 локации

Дата:
7 септември, сряда
Изложба
7-14 септември 2022

КОЛОВОЗ 2 – СОЦИАЛНО АНГАЖИРАНО ИЗКУСТВО В ГРАДСКА СРЕДА

Първо съвместно организирано събитието на модул „Изпълнителски изкуства“ (водеща роля) и модул „Литература“

Ключови понятия.
ФОТОГРАФИЯ – СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ – ЛИТЕРАТУРА – ГРАДСКА СРЕДА
ПЪТУВАНЕ – ПРЕСЕЛВАНЕ / МИГРАЦИЯ – БЯГСТВО – ЗАВРЪЩАНЕ

Тема. Знакова е функцията на железопътния транспорт като оптимален начин за придвижване, носещ спомена за различните лица, посоки и етапи на този процес като част от лични, семейни и общностни истории през десетилетията, както и на ЖП гарите като отправни точки или крайни дестинации, какъвто е случаят и с ЖП гара Варна. Красиво, неудобно, ярко, събитието е като дълго чакано завръщане у дома и среща с преживяване, което е често отбягвано. Разгръща темата за нуждата да се бориш за идентичността си и нейното оцеляване. Потребността да бъдеш чут и приет.

Формати. Основното събитие е изцяло разположено в публичното пространство на ЖП Гара Варна между първия и последния перон без да възпрепятства придвижването на пътници и посрещащи, а същевременно, ангажирайки ги с участие в културното събитие като негова автентична и специално адресирана публика. Включва интерактивна литературна инсталация, разработен специално за мястото и събитието, или site-specific, литературно-театрален импровизационен пърформанс, документална фотографска изложба-изследване на българската диаспора в чубжина, съвременен танцов пърформанс-изследване по актуални бежански въпроси, разговор на публиката с артистите в програмата, водено разглеждане на изложбата. Съпътстващо събитие – танцова работилница на гостуващия танцьор от програмата в специализирано партньорско пространство за танц. В рамките на десетдневната фотографска изложба, ЖП Гара Варна посрещна с неколкохилядна публика историческата влакова композиция „Ориент Експрес“ и нейните международни пътници, а администрацията на гарата отчете като благоприятна и навременна културната атмосфера, пресъздаваща визуало елемент от българската история по света.

Гост-артисти. Организационният екип изгради второто издание на инициативата около специалното гостуване на утвърдения танцов артист и хореограф Надежда Дичева (София) и нейния най-нов пърформанс, с участието на танцовия артист Веселина Данева, като покани за site-specific импровизация опитния актьор Елиян Аройо (София) и младата фотографка Михаела Аройо (Варна).

Партньори. Събитието се организира в партньорство с Национална компания „Железопътна инфраструктура“ – домакин на събитието, осигуряващ достъп до пространството на ЖП Гара Варна и логистична подкрепа. Домакин на съпътстващия танцов уъркшоп е основното пространство на училище за танци „The Center“ в страната – „The Center World“. Поканени да открият танцовия пърформанс и танцовия уъркшоп с експертно въведение за публиката са екипът на Varna Dance Theatre – Карина Илиева и Силвия Христова.

Организационен екип на събитието са екипите на двата обучаващи се модула, подкрепени от дипломирани кадети от предходните модули. Екип на модул АА3 „Изпълнителски изкуства“ с ментор актрисата и съвременен танцов артист и хореограф Емилия Тончева: Анна Ефендулова, Весела Тодорова, Есин Хюсеин, Ивета Савчева, (Варна); Виктория Владова (София), Сияна-Мария Петрова (Саутхемптън / Велико Търново). Екип на модул АА4 „Литература“ с ментори писателките Биляна Тодорова и Преслава Виденова: Анна-Мария Попова, Виктория Славова, Вилияна Василева, Кристиян Недялков, Никол Гатева, Севен Емин, (Варна); Ана-Мария Иванова (София / Варна). В представянето на изложбата участва и Яна Стоянова, кадет на модул АА2 „Визуални изкуства“ с ментор визуалният артист Жанина Маринова (Виена / Варна). Помощници на организаторите Филип Чикова, Диана Денева.

КОЛОВОЗ 2 е събитие, автентично изградено около пространството на ЖП Гара Варна, неговите основни обществени функции, обществените процеси, буквално или символно асоциирани с него, историята и структурните особености на гаровото пространство. Това второ издание на инициативата наследява и надгражда съвместното събитие от 2015 г., осъществено в партньорство с Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, по идея на тогавашния директор Пламена Рачева и директора на младежка фондация „Аморфа“ – Мария Баджакова. Оригиналната визия на събитието, базирана на фотография на Драго Горанов, е използвана за първи път в изложбата „Free Flow Youth“, курирана от „Аморфа“ на тема „младежка миграция“, и популяризираща кандидатурата на Варна за Европейска столица на младежта през 2015 г. в основната сграда на Европейския парламент в Брюксел. Последвалото първо събитие на гарата във Варна е вдъхновено от темата за младежката миграция и ролята на железапътната гара като отправна / приемна точка в този процес. Коловоз №2 на ЖП Гара Варна е най-натовареният коловоз за отпътуващи влакове, включително влаковете за София, където много млади хора се преселват, или откъдето летят към приемни държави по света.

Място:
Варна, България
Основна локация
ЖП Гара Варна
Съпътстваща локация
“The Center” – Варна

Дата:
Основно събитие
26 август | 18:00-21:00 ч.
Изложба
26 август – 5 септември 2022 г.
Работилница за танц
27 септември | 10:00-12:00 ч.

ФЕСТИВАЛ „ГРАДСКИ НИШКИ“
интердисциплинарен фестивал, вплитащ визуални изкуства, архитектура, музика и летния бриз в градската тъкан на Варна

Финално събитие на модул „Архитектура и градска среда“

Тема. „Градски нишки“ маркира многопластовия културен потенциал на градската среда посредством интервенции в три взаимосвързани пространства в историческия център на града. Представяйки динамиката на взаимодействието между публично, галерийно и камерно, произведенията са пресечна точка между градския живот и съвременното изкуство. В контекста на творбите и историческата градска тъкан, пространството е красноречиво преобразено в посока на разнообразни теми, включително такива свързани с взаимодействието на градската реалност и околната среда, последствията върху човека и природата.

Формати. Арт инсталации в градска среда, site-specific инсталация, изложби, пърформанс-работилница за текстил с арт терапия, представяне и обживяване на архитектурно наследство, джаз-соул концерт.

Гост-артисти. Визаулните артисти Антония Ценова и Ина Валентинова, от Национална художествена академия (София), специалност „Текстил – изкуство и дизайн“, доц. д-р Вержиния Маркарова, ст. преп. д-р Цвета Явашева, асистент Адела Горанова, асистент Гергана Табакова, Кая Ценкуловска, Ния Якимова, Виктория Костадинова, Веда Христова, Силвана Илиева, Кристина Николова, от Варненски свободен университет „Черноризец храбър“, специалности „Текстил“ и „Моден дизайн“ арх. д-р Доника Кирова, Калина Петрова, Даниел Караджов, Десислава Веселинова, Яна Стоянова. Музиканти: Sofia (вокал) и Чавдар Гочев – Чарли (китара) – джаз и соул изпълнители; Йоана Попова (вокал) и Марин Попов (китара) от Международен френски лицей „Шарл Перо“ – Варна – музикални истории на френски и български език.

Патньори. Национална художествена академия – София, Варненски свободен университет „Черноризец храбър“, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, „Varna Heritage“ – информационен регистър на варненското недвижимо културно наследство, национална платформа „Българският архитектурен модернизъм“.

Организационен екип на модул „Архитектура и градска среда“ с ментор арх. Моника Маринова (Бургас / Лондон): Калина Захариева, Катерина Русева, Цветан Цветанов, с подкрепата на част от екипа на модул „Визуални изкуства“ с ментор Жанина Маринова, визуален артист: Борис Иванов – Боби, Мила Стефанова, Яна Стоянова.

Място:
Варна, България
„Аморфа Академия“
Адвокатската градинка (пл. „Ален Боске“)
ул. „Драган Цанков“ №10
Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна

Дата:
Основно събитие
11 юни | 17:00 – 21:30 ч.

Продължителност на изложбите в трите пространства
14-30 юни 2022 г.

SNAP – ФЕСТИВАЛ ЗА АЛТЕРНАТИВНИ ФОТОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ

Финално събитие на модул „Визуални изкуства“

Тема. За кратко прекрасни, за кратко щастливи, виждаме себе си запечатани като образи от светлината. Движим се напред или назад по оста на времето и красиво запечатваме и обживяваме моментите от нашата история. Историята и преживяванията ни се превръщат в изкуство. Отделяме време и внимание да създадем творчески спомени от миналото за бъдещето. Фотографски запечатаната светлина вече я няма, подобно светлината на звездите, наблюдавана от нас – момент от миналото, достигащ до нас като настояща реалност.

Формати. Събитието включва три изложби, три фототграфски работилници, среща-разговор с артистите, мзуикално парти.

Гост-артисти. Фотографите: Райна Власковска (Норвегия), Владислав Лепоев – Ramble Rattle (София), Миа Новакова – Coughh Syrup (Пловдив), Светлан Стефанов (Варна), Цанислав Христов (Варна). Музиканти: Plexible & Inert – винил селекция. Модератор на срещата-разговор с артистите: Мартин Николов, журналист в БНР – Радио Варна.

Партньори: PhotoSynthesis (Фотосинтезис) Варна – място за фотография, хора и идеи; CUBO Рибарски плаж – сърф бар, ресторант и галерия.

Организационен екип на модул „Визуални изкуства“ с ментор визуалния артист Жанина Маринова (Виена / Варна): Яна Стоянова, Борис Иванов – Боби, Мила Стефанова, Екатерина Веселинова, Валенсия Йос, Татяна Матева.

Място:
Варна, България
„Фотосинтезис“
„CUBO – Рибарски“
Адвокатската градинка

Дата:
9-19 юни 2022 г.
9, 10, 11 юни; 9-17 юни
10-19 юни
11 юни

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ

Аристократична творческа Нощ на музеите и галериите в културното пространство на Аморфа при Адвокатската градинка

С артистичен градски замах и в архитектурна атмосфера от преди повече от век, с демонстрации на творчески процеси от арт-кадетите на Аморфа Академия за създатели на културен живот в сферата на пърформанса и живописта, модния дизайн, графичния дизайн и илюстрацията, и сценографията.

Трите пространства за изложба, арт демонстрации и бохемска музика са галерия, стара изба и маниатюрна градска градинка в сърцето на едно от най-старите европейски селища, символ на културното наследство на Европа.


В рамките на събитието екипите на двата модула продължават да работят по творческата трансформация на вътрешното пространство на Академията и намиращото се в съседство градско пространство – Адвокатската градинка. Темите и изкуствата, подбрани в програмата на Нощта, са свързани с връзката между минало и настояще, ролята на простраствата за култура в разиграването на тази динамика, както и ролята на изкуствата и материалното и нематериално културно наследство за обживяване и трансформиране на пространствата за обществен живот във времето.

۝ Финисаж на изложба АРТЕКТОНИКА (април 2022) – фотография, живопис, текстил, колаж, видео с проекти на архитекти, визуални артисти, културни предприемачи, фотографи и арт-кадетите в Аморфа Академия.

۝ Съвременният артист Борис Иванов – Боби представя първия си живописен пърформанс: кроманьонец от 21-ви век със спрей в ръка.

۝ Младият художник и студент-дизайнер Яна Стоянова споделя процес по изработка на шевна машина на модни дизайни за финално студентско ревю.

۝ Новоизгрелият стикер-артист Мила Стефанова споделя дигитален процес по изработване на илюстрация и дизайн на текст за изработване на стикер със собствен знак, кауза или послание.

۝ Косплей организаторът Катерина Русева-Кети представя кратък творчески клас по личностна трансформация – известен сред феновете като „косплей“ – с изработване на артефакт, асоцииран с любима имагинерна персона, поставяне на костюми, перуки и грим за преобразяване, и документиране на образа чрез заснемане. Включва трансформиране на автентичното простраство на избата, част от пространство за култура „Аморфа“.

۝ Бившият балетен артист Екатерина Веселинова допълва сценографската тема с демонстрация по поставяне на грим, отразяващ най-актуалните градски тенденции сред младите хора, съчетаващ източноазиатските и европейските стилове в момента, и спомагащ за преодоляване на негативни междурасови стереотипи чрез утвърждаване на положителните нагласи към тази нова естетика.

Второ събитие, организирано съвместно от модулите АА1 „Архитектура и градска среда“ и АА2 „Визуални изкуства“

Място:
Варна, България
„Аморфа Академия“
Адвокатската градинка
ул. „Драган Цанков“ №10

Дата:
18 май 2022 г., сряда
18:00 – 24:00 ч.
18 май – Международен ден на музеите

АРТЕКТОНИКА
откриване на пространство за култура „Аморфа“
откриване на изложба „Артектоника“
отпразнуване на рожден ден на младежка фондация „Аморфа“

Първо събитие, организирано от съвместно модулите АА1 „Архитектура и градска среда“ и АА2 „Визуални изкуства“

В изложбата участват: лекторите в Аморфа Академия (архитектура и градска среда) арх. Георги Бачев, арх. Добринка Петкова, арх. Саня Ковачева, арх. Валери Гюров и (визуални изкуства) проф. Валери Чакалов, Ина Валентинова, Флориан Апелт; фотографите Александър Лазаров, Цанислав Христов, Виктория Стоева, Християн Конов; менторите в Аморфа Академия арх. Моника Маринова и Жанина Маринова; кадетите на Аморфа Академия в модул АА1 „Архитектура и градска среда“ – Калина Захариева, Катерина Русева, Цветан Цветанов, Яна Темелкова, и в модул АА2 „Визуални изкуства“ – Борис Иванов – Боби, Валенсия Йос, Евелин Богданова, Екатерина Веселинова, Мила Стефанова, Татяна Матева, Яна Стоянова. Дизай на визията на плаката: Васил Бочев, по идея на Мила Стефанова, АА2.

Място:
Варна, България
„Аморфа Академия“
Адвокатската градинка
ул. „Драган Цанков“ №10

Дата:
Откриване:
16 април | 17:00-21:00 ч.
Продължителност:
16-23 април 2022 г.