Европа – Азия – Мингей – философията към обикновената красота

Важен акцент, теза, изказване или цитат от лекцията на Томо Йошидзава. Може да е по-дълъг текст, който визуално ще се отличава от останалото съдържание и ще привлича вниманието.

Японското изкуство Mingei – какво представлява и каква философия се крие в него

Mingei представлява японско изкуство, което включва изработването на керамика, текстил, дърво, хартия и други традиционни занаяти. В него има философия, която ни казва, че истинската красота се крие в простотата и
функционалността на обикновените предмети от ежедневието. Това им придава уникална стойност и духовност..

Mingei не възхвалява индивидуалния артист, а цени усилията на общността и традицията, подчертавайки значението на колективната работа.
Всяко произведение носи духа на общността и е плод на споделените умения и любов към занаята. Така се създава един непрекъснат поток от творчество, което свързва поколенията и съхранява културното наследство.

| Михаела Йорданова

The voyage had begun, and had begun happily with a soft blue sky, and a calm sea.

За мен най-интересната част е как изкуството “mingei” помага на хората да се върнат към обикновения мирен свят след войната. Мисля, че това е много интересен контраст на обстоятелствата. От това което видях “мingei” съчетава елементи на традиционна занаятчийска култура и съвременна естетика, което придава на хората усещане за приемственост и стабилност.

Това изкуство играе ключова роля в психологическото възстановяване на обществото, като възражда чувството за принадлежност и свързаност с корените на хората. Беше ми много приятно да видя колко горда беше Томо със семейството си и как тя също е силно привлечена към семейния им занаят, но по изследователски начин. | Росен

„Добро е, защото е обикновено. Няма гордост, а невинност и спокойствие. Ако това не е красота, то какво е?

– Янаги Соецу

The voyage had begun, and had begun happily with a soft blue sky, and a calm sea.

Мингей изкуството, тема с която до сега не бях запознат, ме изненада приятно с богатата си история, философията и визуалния си стил.

Томо успя заинтригуващо и информативно да представи основите на това изкуство, както и семейната ѝ история. Дядо ѝ, Мунехиро Рикизо, звучи като много интересен човек за чиито опит беше интересно да науча. | Самуил

The voyage had begun, and had begun happily with a soft blue sky, and a calm sea.

Спрямо лекцията, която Томо Йошидзава изнесе за културата и философията на Мингей, най-вече ми направи впечатление именно манталитета към намирането на красота в простите и обикновени неща. Мингей е вид изкуство, което се фокусира над обикновените потребности, част от които са изработката на кимоно и различни съдове от ежедневието, в които хората намират красота, въпреки че визията е минималистична.

Това затвърди и моите виждания и разбирания за японския манталитет от пътуването ми до Япония, тъй като и там забелязах да се слага фокус над малките неща, простите неща от ежедневието. В допълнение, искам да изразя и доброто ми впечатление, че до голяма степен Мингей продължава да бъде актуално и днес, да бъде ценено от широка публика и че Томо Йошидзава така усърдно работи върху разпространението на тази философия из целия свят.
| Никол Христова

Ключов въпрос или изказване на участник.

– Участник в Аморфа Академия 2024

The voyage had begun, and had begun happily with a soft blue sky, and a calm sea.

Темата Мингеи ни дава възможността да преосмислим как гледаме на живота. В забързаното ни ежедневие простичките неща остават незабелязани, а те самите могат да носят толкова много смисъл. Мингеи (занаятите на обикновените хора) се основава на това, че най-обикновените и семпли неща са идеални и работещи. Докато гледаме керамиката в този стил може да не разберем огромното ѝ значение, синтезирано във философията, стояща зад това културно движение.

А именно – смирението, простотата, топлината и уюта – основата на красотата, която ни заобикаля. Ще е прекрасно ако всеки от нас сложи Мингеи очилата си и открие красотата дори в най-простите неща около себе си. Когато го направим, те придобиват ценност и смисъл. А каква ли промяна ще видим ако започнем да гледаме един на друг по този начин?

Текст: Стелияна Тончевска

Mingei и „малкият човек“

„Малкият човек“ е този, когото обществото вижда като незначителен и чийто вътрешен свят бива подценен. Той не притежава много, освен желанието да се чувства значителен. Така можем да кажем, че Mingei е неговият занаят.

По „майчиния път“ към Калифорния, до Акакиевич и неговия шинел, през наказанието на Расколников, направлението „изкуства и занаяти“, из „чифлици, воденици, работилници „, Minshuteki Kogei, за „неизвестни хора от фабрики и канцеларии“… В изкуството винаги е имало място за малкия човек — там е оценен.

Текст: Габриела Холандер

Томо Йошидзава и арт движението „Мингей“

Кратко обобщение за арт движението и философия „Мингей“ и неговите европейски влияния. Какви са основните акценти в идейния и творчески пренос между Европа и Азия, осъществен чрез мингей?