Ментори 2022

АКАДЕМИЯТА ЗА СЪЗДАТЕЛИ НА КУЛТУРЕН ЖИВОТ 2022 включва пет модула, всеки от които представляван от ментор – млад професионалист в съответната творческа сфера. За ментори на Академията поканихме няколко от лицата на проекта ВРАТА Завръщане за млади български творци по света, проследяващ професионалното и личното им развитие извън България. Очакват ви вълнуващи срещи с културните сцени, събития и тенденции на няколко големи световни столици! РАЗБЕРЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МЕНТОРИТЕ!

МОДУЛ 1

Модул „Архитектура и градска среда“

арх. Моника Маринова

Моника Маринова завършва архитектура във Великобритания – магистър в Университета Лондон Метрополитън, а преди това в Училището по архитектура в Манчестър. Професионалният опит на Моника започва в архитектурните студиа „Hawkins\Brown“ и „Takero Shimazaki Architects“, в сферата на обществени и образователни проекти. В момента тя е част от мултидисциплинарно архитектурно студио Think Forward в Бургас, където продължава да работи по социално значими проекти, сред които училища и градски пространства.

Преосмисляне на училищните пространства в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Свети Влас.

Наред с други признания, през 2020 получава Наградата за млад талант в сферата на архитектурата, част от изключително престижната Награда на Европейския Съюз за съвременна архитектура – Награда Mies van der Rohe.

Дипломният проект „Сцена за града“ представя интервенция в постиндустриалния английски град Стоук. Сред съществуващата архитектурна лингвистика на монументализъм и внушителни мащаби, предложената сграда изгражда обновен облик на стагниращите институции и представя културното наследство на града в нова светлина, внедрявайки индустриални похвати в контекста на обществени функции.

МОДУЛ 2

Модул „Визуални изкуства“

Жанина Маринова

Жанина Маринова е визуален артист, базиран във Виена, Австрия. Представлявана е от австрийската галерия „Рудолф Либ“ / Galerie Rudolf Leeb и алтернативната арт платформа и пространство „Кунст аб хинтерхоф“ / Kunst ab Hinterhof.

Член е на Обществото на художниците във Виена – най-старата професионална организация на творците в Австрия.

Жанина е възпитаник на Университета за приложни изкуства – Виена, специалност „Изящни изкуства“ с направление „Графика и печат“ в класа на проф. Ян Свенунгсон. 

Средното си образование получава в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“- Варна в профил „Изобразително изкуство, графика и печат“. През 2013 г. се премества във Виена, където продължава да живее и днес и да се развива като визуален артист и график.


Концентрирала работата си предимно в областта на ситопечата, рисуването, инсталацията и книжното изкуство, Жанина използва изключително разнообразни материали като платове, хартия, прозрачни фолиа и дърво за основа на своите ситопечати. При тази вариативност на повърхности, единствената константа е големият мащаб.

Излага творби в институции и международни панаири на съвременното изкуство, сред които са Музеят за съвременно изкуство във Виена „MUMOK“ Library Vienna, MUMOK Art Book day, PARALLEL Vienna, SIAF Art fair, PARALLEL Editions Vienna, Michaelerskirche.



TITELBILD – Fastentuch – Menschenhandel – Zhanina Marinova 2018

SWIMMING MISSION – diploma exhibition – 2019 – Kuenstlerhaus 1050
МОДУЛ 3

Модул „Изпълнителски изкуства“

Емилия Тончева

Емилия Тончева е актриса, съвременен танцов артист и хореограф. Възпитаник е на Централната академия за драма в Пекин 中央戏剧学院 и на Нов български университет. Преди да замине за Китай, учи театрознание и театрален мениджмънт в НАТФИЗ.

Емилия e първата българка, приета в бакалавърската програма на Централната академия за драма в Пекин. Обучението по специалността „Актьорство“ се провежда в интернационален клас изцяло на китайски език. В Китай Емилия е ангажирана с театрални, телевизионни и рекламни участия.

През 2020 г., когато пандемията не позволява завръщането ѝ в азиатската страна, записва специалност „Танцов театър“ в Нов български университет.
През 2021 г. Емилия става част от няколко танцови спектакъла в Учебния театър на Нов български университет в София, последвани от пърформанса на немската хореографка Паула Розолен „В почит към Мърс Кънингам“ на откриването на международния фестивал за съвременен танц „Антистатик“ в София.

Реализира свой авторски солов пърформанс „SHIFT (ПРЕОБРЪЩАНЕ)“ на независима танцова сцена, който представя в София и Варна. Пърформансът печели финансиране от Национален фонд „Култура“ и през 2022 г. ще бъде показван в София, Велико Търново и Благоевград.

Емилия участва в представлението „Пер Гюнт“ в Театър „София“ с режисьор Катя Петрова.

МОДУЛ 4

Модул „Литература“

Преслава Виденова

Преслава Виденова е писателка и широкоспектърно оръжие за поразяване на действителни и въображаеми топоси (*чупливо), още сръчен катастрофатор в областта на визуалните и сценичните изкуства. Обича да преде на припек, да се протяга и да скитосва сама.

За изпълненията си е отличена с голямата награда на националния рецитал-конкурс „Яворови дни“, 2014, и с първо място в раздел поезия на конкурса „Петя Дубарова“, 2016. Лауреат е на трийсет и седмото издание на националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, 2020.

През 2021 година дебютира със стихосбирката „Постоянна експозиция“. Редактор е Марин Бодаков, а изданието подготвя издателска къща „Жанет-45“.

Биляна Тодорова е поет, сценарист-диалогист и преподавател по български език.

Биляна Тодорова

Биляна има поставени три свои пиеси, както и авторски драматизации на текстове. Публикува поезия и есеистика в специализирани издания.

През март 2022 излиза от печат първата ѝ книга с поезия „Годината на Март“ от издателство „Потайниче“. Работи като хоноруван редактор в издателство „Ориндж“.

Гостуващ автор е в Нощ на литературата във Варна, 2021, и София ГлосиФест, 2020.
Носител на награди в конкурси за поети с китара: Солени ветрове, 2020 г.; Sofia Singer Songwriter Fest, 2019.

Преслава Виденова

Родом от Шумен, Преслава завършва Първа езикова гимназия – Варна. Живее за кратко в Гърция, Холандия и Германия.

През 2015 г. става стипендиант на фондация „Комунитас“.

През 2017 г. записва специалност “Изкуство и култура” в Маастрихтския университет в Нидерландия, но година по-късно се връща в България.

Скоро след това става студент на Софийски универститет „Климент Охридски“ в специалност „Арабистика“.

Биляна Тодорова

Родом от Варна, Биляна завършва Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ с профил „Български език и литература“.

През 2012-а и 2013-а година пътува из Европа като съвременен трубадур. През 2014-а и 2015-а година учи актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

През 2020 г. записва специалност “Българска филология” в СУ “Св. Климент Охридски”, където учи и досега.

МОДУЛ 5

Модул „Интердисциплинарен“

Ивелина Русева

Ивелина Русева е културен мениджър, визуален артист и педагог, преподавател в Българското училище в Тулуза, част от екипа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019, съучредител на „Таралеж – клуб за културни инициативи” – Велико Търново, който години наред беше център на културния живот в града. 

Ивелина е от Велико Търново, завършва магистратура във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ в специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“. Учи един семестър в Гранада, Испания по програма Еразъм+.

След завършването си заедно с Лиляна Георгиева, Дамян Бумбалов и Адриана Христова създават „Таралеж – клуб за културни инициативи”. Той става знаков за града и е добре познат в страната. За три години „Таралеж“ реализира над 200 събития и фестивали в открити и закрити пространства из целия град, в които кани повече от 300 артисти.


Ивелина участва във втория етап на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата, като отговаря за работата с публики и е част от редакционния екип на формуляра.

Две години живее в Разград, ангажирана като възпитател и учител по рисуване по програмата „Заедно в час“.

Премества се във Франция, където работи в издание на Фестивала за съвременно изкуство в Тулуза – голямо международно събитие с 30-годишна история.

Дипломант е на Университет „Жан Журес“ в Тулуза, Франция, специалност „Културна медиация и визуални изследвания“, като в края на 2021 г. успешно защитава дипломна работа на тема „Бъдещето на музеите за съвременно изкуство“.


Аниматор е в Начално училище Лапужад, Тулуза, от 2018 до 2020 г.

От 2018 г. работи като преподавател по български език в Българското училище в Тулуза.