Ментори

АКАДЕМИЯТА ЗА СЪЗДАТЕЛИ НА КУЛТУРЕН ЖИВОТ включва пет модула, всеки от които представляван от ментор – млад професионалист в съответната творческа сфера. За ментори на Академията поканихме няколко от лицата на проекта ВРАТА Завръщане за млади български творци по света, проследяващ професионалното и личното им развитие извън България. Очакват ви вълнуващи срещи с културните сцени, събития и тенденции на няколко големи световни столици! РАЗБЕРЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МЕНТОРИТЕ!

МОДУЛ 1

Модул „Архитектура и градска среда“

арх. Моника Маринова

Моника Маринова завършва архитектура във Великобритания – магистър в Университета Лондон Метрополитън, а преди това в Училището по архитектура в Манчестър. Професионалният опит на Моника започва в архитектурните студиа „Hawkins\Brown“ и „Takero Shimazaki Architects“, в сферата на обществени и образователни проекти. В момента тя е част от мултидисциплинарно архитектурно студио Think Forward в Бургас, където продължава да работи по социално значими проекти, сред които училища и градски пространства.

Преосмисляне на училищните пространства в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Свети Влас.

Наред с други признания, през 2020 получава Наградата за млад талант в сферата на архитектурата, част от изключително престижната Награда на Европейския Съюз за съвременна архитектура – Награда Mies van der Rohe.

Дипломният проект „Сцена за града“ представя интервенция в постиндустриалния английски град Стоук. Сред съществуващата архитектурна лингвистика на монументализъм и внушителни мащаби, предложената сграда изгражда обновен облик на стагниращите институции и представя културното наследство на града в нова светлина, внедрявайки индустриални похвати в контекста на обществени функции.

МОДУЛ 2

Модул „Визуални изкуства“

Жанина Маринова

Жанина Маринова е визуален артист, базиран във Виена, Австрия. Представлявана е от австрийската галерия „Рудолф Либ“ / Galerie Rudolf Leeb и алтернативната арт платформа и пространство „Кунст аб хинтерхоф“ / Kunst ab Hinterhof.

Член е на Обществото на художниците във Виена – най-старата професионална организация на творците в Австрия.

Жанина е възпитаник на Университета за приложни изкуства – Виена, специалност „Изящни изкуства“ с направление „Графика и печат“ в класа на проф. Ян Свенунгсон. 

Средното си образование получава в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“- Варна в профил „Изобразително изкуство, графика и печат“. През 2013 г. се премества във Виена, където продължава да живее и днес и да се развива като визуален артист и график.


Концентрирала работата си предимно в областта на ситопечата, рисуването, инсталацията и книжното изкуство, Жанина използва изключително разнообразни материали като платове, хартия, прозрачни фолиа и дърво за основа на своите ситопечати. При тази вариативност на повърхности, единствената константа е големият мащаб.

Излага творби в институции и международни панаири на съвременното изкуство, сред които са Музеят за съвременно изкуство във Виена „MUMOK“ Library Vienna, MUMOK Art Book day, PARALLEL Vienna, SIAF Art fair, PARALLEL Editions Vienna, Michaelerskirche.TITELBILD – Fastentuch – Menschenhandel – Zhanina Marinova 2018

SWIMMING MISSION – diploma exhibition – 2019 – Kuenstlerhaus 1050
МОДУЛ 3

Модул „Изпълнителски изкуства“

Емилия Тончева

Емилия Тончева е актриса, съвременен танцов артист и хореограф. Възпитаник е на Централната академия за драма в Пекин 中央戏剧学院 и на Нов български университет. Преди да замине за Китай, учи театрознание и театрален мениджмънт в НАТФИЗ.

Емилия e първата българка, приета в бакалавърската програма на Централната академия за драма в Пекин. Обучението по специалността „Актьорство“ се провежда в интернационален клас изцяло на китайски език. В Китай Емилия е ангажирана с театрални, телевизионни и рекламни участия.

През 2020 г., когато пандемията не позволява завръщането ѝ в азиатската страна, записва специалност „Танцов театър“ в Нов български университет.
През 2021 г. Емилия става част от няколко танцови спектакъла в Учебния театър на Нов български университет в София, последвани от пърформанса на немската хореографка Паула Розолен „В почит към Мърс Кънингам“ на откриването на международния фестивал за съвременен танц „Антистатик“ в София.

Реализира свой авторски солов пърформанс „SHIFT (ПРЕОБРЪЩАНЕ)“ на независима танцова сцена, който представя в София и Варна. Пърформансът печели финансиране от Национален фонд „Култура“ и през 2022 г. ще бъде показван в София, Велико Търново и Благоевград.

Емилия участва в представлението „Пер Гюнт“ в Театър „София“ с режисьор Катя Петрова.

МОДУЛ 4

Модул „Литература“

Преслава Виденова

Преслава Виденова е писателка и широкоспектърно оръжие за поразяване на действителни и въображаеми топоси (*чупливо), още сръчен катастрофатор в областта на визуалните и сценичните изкуства. Обича да преде на припек, да се протяга и да скитосва сама.

За изпълненията си е отличена с голямата награда на националния рецитал-конкурс „Яворови дни“, 2014, и с първо място в раздел поезия на конкурса „Петя Дубарова“, 2016. Лауреат е на трийсет и седмото издание на националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, 2020.

През 2021 година дебютира със стихосбирката „Постоянна експозиция“. Редактор е Марин Бодаков, а изданието подготвя издателска къща „Жанет-45“.

Биляна Тодорова е поет, сценарист-диалогист и преподавател по български език.

Биляна Тодорова

Биляна има поставени три свои пиеси, както и авторски драматизации на текстове. Публикува поезия и есеистика в специализирани издания.

През март 2022 излиза от печат първата ѝ книга с поезия „Годината на Март“ от издателство „Потайниче“. Работи като хоноруван редактор в издателство „Ориндж“.

Гостуващ автор е в Нощ на литературата във Варна, 2021, и София ГлосиФест, 2020.
Носител на награди в конкурси за поети с китара: Солени ветрове, 2020 г.; Sofia Singer Songwriter Fest, 2019.

Преслава Виденова

Родом от Шумен, Преслава завършва Първа езикова гимназия – Варна. Живее за кратко в Гърция, Холандия и Германия.

През 2015 г. става стипендиант на фондация „Комунитас“.

През 2017 г. записва специалност “Изкуство и култура” в Маастрихтския университет в Нидерландия, но година по-късно се връща в България.

Скоро след това става студент на Софийски универститет „Климент Охридски“ в специалност „Арабистика“.

Биляна Тодорова

Родом от Варна, Биляна завършва Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ с профил „Български език и литература“.

През 2012-а и 2013-а година пътува из Европа като съвременен трубадур. През 2014-а и 2015-а година учи актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

През 2020 г. записва специалност “Българска филология” в СУ “Св. Климент Охридски”, където учи и досега.

МОДУЛ 5

Модул „Интердисциплинарен“

Ивелина Русева

Ивелина Русева е културен мениджър, визуален артист и педагог, преподавател в Българското училище в Тулуза, част от екипа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019, съучредител на „Таралеж – клуб за културни инициативи” – Велико Търново, който години наред беше център на културния живот в града. 

Ивелина е от Велико Търново, завършва магистратура във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ в специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“. Учи един семестър в Гранада, Испания по програма Еразъм+.

След завършването си заедно с Лиляна Георгиева, Дамян Бумбалов и Адриана Христова създават „Таралеж – клуб за културни инициативи”. Той става знаков за града и е добре познат в страната. За три години „Таралеж“ реализира над 200 събития и фестивали в открити и закрити пространства из целия град, в които кани повече от 300 артисти.


Ивелина участва във втория етап на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата, като отговаря за работата с публики и е част от редакционния екип на формуляра.

Две години живее в Разград, ангажирана като възпитател и учител по рисуване по програмата „Заедно в час“.

Премества се във Франция, където работи в издание на Фестивала за съвременно изкуство в Тулуза – голямо международно събитие с 30-годишна история.

Дипломант е на Университет „Жан Журес“ в Тулуза, Франция, специалност „Културна медиация и визуални изследвания“, като в края на 2021 г. успешно защитава дипломна работа на тема „Бъдещето на музеите за съвременно изкуство“.


Аниматор е в Начално училище Лапужад, Тулуза, от 2018 до 2020 г.

От 2018 г. работи като преподавател по български език в Българското училище в Тулуза.