КОЛОВОЗ 2 – СОЦИАЛНО АНГАЖИРАНО ИЗКУСТВО В ГРАДСКА СРЕДА – първо събитието за модулите „Изпълнителски изкуства“ и модул „Литература“

Ключови понятия.
ФОТОГРАФИЯ – СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ – ЛИТЕРАТУРА – ГРАДСКА СРЕДА
ПЪТУВАНЕ – ПРЕСЕЛВАНЕ / МИГРАЦИЯ – БЯГСТВО – ЗАВРЪЩАНЕ

Тема. Знакова е функцията на железопътния транспорт като оптимален начин за придвижване, носещ спомена за различните лица, посоки и етапи на този процес като част от лични, семейни и общностни истории през десетилетията, както и на ЖП гарите като отправни точки или крайни дестинации, какъвто е случаят и с ЖП гара Варна. Красиво, неудобно, ярко, събитието е като дълго чакано завръщане у дома и среща с преживяване, което е често отбягвано. Разгръща темата за нуждата да се бориш за идентичността си и нейното оцеляване. Потребността да бъдеш чут и приет.

Формати. Инициативата е продуцирана от платформата „ВРАТА Завръщане“, създадена от Мария Баджакова – ръководител на Академията и съосновател на младежка група и фондация „Аморфа“, също съавтор на първото издание на „Коловоз 2“ заедно с изкуствоведа и бивш директор на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна – Пламена Рачева. Водещите теми и гости са идентифицирани от продуцента и ръководител, тъй като това е стартова дейност за кадетите, с високо ниво на трудност. Кадетите поемат комуникацията с гостите, идентифицират допълителни теми и дейности, участват в преговорите с институционалните домакини на събитието, осъществяват организацията на събитието на терен и се включват в организираните интервюта за медиите.

Основното събитие на „КОЛОВОЗ 2 – социално ангажирано изкуство в градска среда“ 2022 е изцяло разположено в публичното пространство на ЖП Гара Варна между първия и последния перон без да възпрепятства придвижването на пътници и посрещащи, а същевременно, ангажирайки ги с участие в културното събитие като негова автентична и специално адресирана публика. Включва интерактивна литературна инсталация, разработен специално за мястото и събитието, или site-specific, литературно-театрален импровизационен пърформанс, документална фотографска изложба-изследване на българската диаспора в чубжина, съвременен танцов пърформанс-изследване по актуални бежански въпроси, разговор на публиката с артистите в програмата, водено разглеждане на изложбата. Съпътстващо събитие – танцова работилница „Без граници“ на гостуващия танцьор от програмата в специализирано партньорско пространство за танц. В рамките на десетдневната фотографска изложба, ЖП Гара Варна посрещна с неколкохилядна публика историческата влакова композиция „Ориент Експрес“ и нейните международни пътници, а администрацията на гарата отчете като благоприятна и навременна културната атмосфера, пресъздаваща визуало елемент от българската история по света.

Гост-артисти. Организационният екип изгради второто издание на инициативата около специалното гостуване на утвърдения танцов артист и хореограф Надежда Дичева (София) и нейния най-нов пърформанс, с участието на танцовия артист Веселина Данева, като покани за site-specific импровизация опитния актьор Елиян Аройо (София) и младата фотографка Михаела Аройо (Варна).

Партньори. Събитието се организира в партньорство с Национална компания „Железопътна инфраструктура“ – домакин на събитието, осигуряващ достъп до пространството на ЖП Гара Варна и логистична подкрепа. Домакин на съпътстващия танцов уъркшоп е основното пространство на училище за танци „The Center“ в страната – „The Center World“. Поканени да открият танцовия пърформанс и танцовия уъркшоп с експертно въведение за публиката са екипът на Varna Dance Theatre – Карина Илиева и Силвия Христова.

Организационен екип на събитието са екипите на двата обучаващи се модула, подкрепени от дипломирани кадети от предходните модули. Екип на модул АА3 „Изпълнителски изкуства“ с ментор актрисата и съвременен танцов артист и хореограф Емилия Тончева: Анна Ефендулова, Весела Тодорова, Есин Хюсеин, Ивета Савчева, (Варна); Виктория Владова (София), Сияна-Мария Петрова (Саутхемптън / Велико Търново). Екип на модул АА4 „Литература“ с ментори писателките Биляна Тодорова и Преслава Виденова: Анна-Мария Попова, Виктория Славова, Вилияна Василева, Кристиян Недялков, Никол Гатева, Севен Емин, (Варна); Ана-Мария Иванова (София / Варна). В представянето на изложбата участва и Яна Стоянова, кадет на модул АА2 „Визуални изкуства“ с ментор визуалният артист Жанина Маринова (Виена / Варна). Помощници на организаторите Филип Чикова, Диана Денева.

КОЛОВОЗ 2 е събитие, автентично изградено около пространството на ЖП Гара Варна, неговите основни обществени функции, обществените процеси, буквално или символно асоциирани с него, историята и структурните особености на гаровото пространство. Това второ издание на инициативата наследява и надгражда oригиналната визия на събитието, базирана на фотография на Драго Горанов. Първи тематичен наследник на КОЛОВОЗ 2 е изложбата „Free Flow Youth“ 2015, курирана от „Аморфа“ на тема „младежка миграция“, и популяризираща кандидатурата на Варна за Европейска столица на младежта през 2015 г. в основната сграда на Европейския парламент в Брюксел. Първо издание на КОЛОВОЗ 2 на гарата във Варна е вдъхновено от темата за младежката миграция и ролята на железапътната гара като отправна / приемна точка в този процес. Коловоз №2 на ЖП Гара Варна е най-натовареният коловоз за отпътуващи влакове, включително влаковете за София, където много млади хора се преселват, или откъдето летят към приемни държави по света.

Място:
Варна, България
Основна локация
ЖП Гара Варна
Съпътстваща локация
“The Center” – Варна

Дата:
Основно събитие
26 август | 18:00-21:00 ч.
Изложба
26 август – 5 септември 2022 г.
Работилница за танц
27 септември | 10:00-12:00 ч.