Манга – най-важното за японския комикс с глобална популярност

Манга стилове

Манга – японските комикси – са разнообразни по стилове и жанрове, предназначени за различни възрастови и демографски групи. Въпреки че мангата има много подкатегории, тя основно може да бъде разделена на три основни стила: за момчета (shounen), за момичета (shoujo) и за младежи (seinen). Всяка от тези категории има своите уникални теми и стилове, които привличат специфични аудитории. 

Shounen мангата често съдържат много екшън, приключения и истории за израстване. Основните теми включват борба, приятелство и победа. Насърчава младите момчета да се стремят към победи и приятелства.

Shoujo мангата от друга страна се характеризира с истории, които често се фокусират върху романтика, междуличностни отношения и емоционални преживявания.

А Seinen мангата е предназначена за възрастна аудитория, тъй като се отличава с по-зрели и сложни сюжети. Темите могат да включват научна фантастика, криминални драми, исторически събития и психически драми. Тези манги често са по-тъмни и по-реалистични в сравнение с shounen и shoujo мангата.

| Текст: Никол Христова