Мингей – философия на обикновената красота

Добро е, защото е обикновено.

– Янаги Соецу

Простото като основа

Арогантност и гордост… честното и скромното… Не е ли любопитно как почти всичко може да бъде описано с човешки качества? Склонни сме да виждаме живота в най-обикновените и монотонни предмети от ежедневието. И това е изключително забележимо в изкуствата и занаятите.

Сякаш Янаги наистина описва два типа хора. Първите са арогантни и горди, почти сигурно неприятни, докато искрените и скромните показват истинските си цветове и очароват всички с невинността си. Но така арогантните стигат до успех и слава, а скромните сякаш се крият. Тяхната проста природа ни кара да си мислим „Хм, боклук“ и ние ги захвърляме зад нас като безполезен смачкан лист хартия, на който просто сме се опитали да опишем деня си.

Но защо предпочитаме тази екстравагантност вместо чистото и просто, което представя истината и реалността? „Еднообразно е, скучно.“ Но щяхме ли да имаме роман шедьовър, ако някой първо не беше изписал хиляда листа? Щяхме ли да имаме модерни съдове, ако някой не беше изобретил простата глинена чаша? И о, вижте, сега има и дръжка! Така е започнало всичко. Парче глина, лист хартия.

Простите изкуства и занаятите са корените на всяка друга разновидност. Те са началото, честното представяне на реалността. Те са дъното на раницата, където винаги се намира „забравеното домашно“, но никой никога не си прави труда да погледне там. Те са основите, които придържат всичко останало, защото без тях няма нищо. Без дъно всеки шедьовър би изпаднал, а без основи всяка конструкция би рухнала.

| Текст: Амари Юка

„Много е обикновено, но обикновеното е добро. Позволете ми да перефразирам за читателите: Добро е, защото е обикновено. Трябва да е обикновено.“


„То е спокойно, без каквато и да е драма; невинно и искрено. То е такова, каквото е. Без арогантност; без гордост. Ако тези качества не са красота, то тогава, кое е? Скромното, простото, честното, те естествено заслужават възхищение.“

Янаги Соецу

Японското изкуство Mingei – какво представлява и каква философия се крие в него

Mingei представлява японско изкуство, което включва изработването на керамика, текстил, дърво, хартия и други традиционни занаяти. В него има философия, която ни казва, че истинската красота се крие в простотата и
функционалността на обикновените предмети от ежедневието. Това им придава уникална стойност и духовност..

Mingei не възхвалява индивидуалния артист, а цени усилията на общността и традицията, подчертавайки значението на колективната работа.
Всяко произведение носи духа на общността и е плод на споделените умения и любов към занаята. Така се създава един непрекъснат поток от творчество, което свързва поколенията и съхранява културното наследство.

| Михаела Йорданова

The voyage had begun, and had begun happily with a soft blue sky, and a calm sea.

За мен най-интересната част е как изкуството “mingei” помага на хората да се върнат към обикновения мирен свят след войната. Мисля, че това е много интересен контраст на обстоятелствата. От това което видях “мingei” съчетава елементи на традиционна занаятчийска култура и съвременна естетика, което придава на хората усещане за приемственост и стабилност.

Това изкуство играе ключова роля в психологическото възстановяване на обществото, като възражда чувството за принадлежност и свързаност с корените на хората. Беше ми много приятно да видя колко горда беше Томо със семейството си и как тя също е силно привлечена към семейния им занаят, но по изследователски начин. | Росен

„Добро е, защото е обикновено. Няма гордост, а невинност и спокойствие. Ако това не е красота, то какво е?

– Янаги Соецу

The voyage had begun, and had begun happily with a soft blue sky, and a calm sea.

Мингей изкуството, тема с която до сега не бях запознат, ме изненада приятно с богатата си история, философията и визуалния си стил.

Томо успя заинтригуващо и информативно да представи основите на това изкуство, както и семейната ѝ история. Дядо ѝ, Мунехиро Рикизо, звучи като много интересен човек за чиито опит беше интересно да науча. | Самуил

The voyage had begun, and had begun happily with a soft blue sky, and a calm sea.

Спрямо лекцията, която Томо Йошидзава изнесе за културата и философията на Мингей, най-вече ми направи впечатление именно манталитета към намирането на красота в простите и обикновени неща. Мингей е вид изкуство, което се фокусира над обикновените потребности, част от които са изработката на кимоно и различни съдове от ежедневието, в които хората намират красота, въпреки че визията е минималистична.

Това затвърди и моите виждания и разбирания за японския манталитет от пътуването ми до Япония, тъй като и там забелязах да се слага фокус над малките неща, простите неща от ежедневието. В допълнение, искам да изразя и доброто ми впечатление, че до голяма степен Мингей продължава да бъде актуално и днес, да бъде ценено от широка публика и че Томо Йошидзава така усърдно работи върху разпространението на тази философия из целия свят.
| Никол Христова

The voyage had begun, and had begun happily with a soft blue sky, and a calm sea.

Темата Мингеи ни дава възможността да преосмислим как гледаме на живота. В забързаното ни ежедневие простичките неща остават незабелязани, а те самите могат да носят толкова много смисъл. Мингеи (занаятите на обикновените хора) се основава на това, че най-обикновените и семпли неща са идеални и работещи. Докато гледаме керамиката в този стил може да не разберем огромното ѝ значение, синтезирано във философията, стояща зад това културно движение.

А именно – смирението, простотата, топлината и уюта – основата на красотата, която ни заобикаля. Ще е прекрасно ако всеки от нас сложи Мингеи очилата си и открие красотата дори в най-простите неща около себе си. Когато го направим, те придобиват ценност и смисъл. А каква ли промяна ще видим ако започнем да гледаме един на друг по този начин?

Текст: Стелияна Тончевска

Mingei и „малкият човек“

„Малкият човек“ е този, когото обществото вижда като незначителен и чийто вътрешен свят бива подценен. Той не притежава много, освен желанието да се чувства значителен. Така можем да кажем, че Mingei е неговият занаят.

По „майчиния път“ към Калифорния, до Акакиевич и неговия шинел, през наказанието на Расколников, направлението „изкуства и занаяти“, из „чифлици, воденици, работилници „, Minshuteki Kogei, за „неизвестни хора от фабрики и канцеларии“… В изкуството винаги е имало място за малкия човек — там е оценен.

Текст: Габриела Холандер

Томо Йошидзава и арт движението „Мингей“

Кратко обобщение за арт движението и философия „Мингей“ и неговите европейски влияния. Какви са основните акценти в идейния и творчески пренос между Европа и Азия, осъществен чрез мингей?