Ден на европейските автори 2023

Отбелязваме пилотното издание на Деня на европейските автори – 27 март, инициатива на Европейската комисия, през март 2023 г. Посещаваме две варненски училища с гостите ни журналисти и интересни теми на границата между литературата, философията и публицистиката. Вече над 10 години в рамките различни инициативи, сред които Нощ на литературата във Варна, авторският дискусионен формат „Вълноломи разговори в училище“ и събития на кадетите на Аморфа Академия, „АМОРФА“ среща ученици във варненските училища с писатели, издатели, преводачи, журналисти и преподаватели за дискусии на литературни, социални и философски теми.

Дейностите по повод тазгодишната европейска инициатива се осъществяват от екип на Младежка фондация „Аморфа“ и „Аморфа Академия за създатели на културен живот“, сред които кадетите на Аморфа Академия 2022 от модулите за литература и визуални изкуства Анна-Мария Попова, Виктория Славова, Екатерина Веселинова и Филип Чиков, заедно с директора на фондацията и ръководител на Академията – Мария Баджакова.

Поставяме начало на инициативата тази година с темата за българския идеен принос към европейската културна традиция с дискусия, посветена на съвременния български философ и университетски преподавател Цочо Бояджиев и на философа Елиас Канети, роден в България и носител на Нобелова награда за литература през 1981 г. Дискусията подготви и осъществи по инициатива на „Аморфа“ дългогодишната преподавателка по философия в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна Росица Тодорова.

Гостуваме в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна с журналистката на БНТ Варна Светлана Ганчева, редактор на предаването за образование „Знание.БГ“, в час по философия на преподавателката Людмила Попова.

Срещата се осъществява от екип на Аморфа Академия: Анна-Мария Попова (модератор; литературен журналист и бивш възпитаник на училището), Екатерина Веселинова (домакин в МГ-Варна; възпитаник на училището) и Филип Чиков (фотограф; възпитаник на СУХНИ-Варна).

Темата е „Какво е значението на големите литературни награди за българската литература и култура – нобеловият лауреат и философ Елиас Канети (Нобелова награда за литература 1981 г.). Прочитане на кратки откъси от мемоарното творчество на писателя („Спасеният език“). Дискусия.“

Гостуваме в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна с културната журналистка от БНР Радио Варна Светлана Вълкова, автор и водещ на предаването за култура „Гравитация нула“, в час по български език и литература на дългогодишния преподавател Маргарита Крумова.

Темата е „Какво е значението на големите международни литературни награди за българската литература и култура – номинациите за литературната награда на Европейската банка за възстановяване и развитие и за литературна награда „Международен „Букър““ на българския писател Георги Господинов. Прочитане на кратки откъси от творчеството на писателя и дискусия.“

Срещата се осъществява от екип на Младежка фондация „Аморфа“ и „Аморфа Академия за създатели на културен живот“ – Мария Баджакова (модератор), Виктория Славова (домакин за СУХНИ), Филип Чиков (фотограф), всички настоящи или бивши възпитаници на училището.