Циантопия с Мила Стефанова от Аморфа Академия в пролетно ателие

Фотографията – какво представлява тя без визуализацията – сенки, светлини, огледала?

В съвременния свят на принтирането, което е просто движение от натискане на два бутона на клавиатурата, защо не се върнем назад във времето и не направим една снимка реалност с малко химия и лист хартия?

Цианотипията дава шанс на креативността – снимки, цветя, листа. Може да се експериментира с текстури, хартии, платове.

ПРОЛЕТТА е време за нови идеи и експерименти. За красиви моменти с нови хора.

Очакваме ви в пролетното ателие по цианотипия с Мила Стефанова, кадет на Аморфа Академия за създатели на културен живот ’22, модул „Визуални изкуства“. Подходящо е за напълно начинаещи и запалени любители.

RSVP потвърдете участие с DM съобщение до страницата ни във Фейсбук, @amorpha.academy в Инстаграм или с имейл на amorpha.academy@gmail.com.

Материали: основните материали ще подготвим ние.
Носете си: творческата част от тях – цветя, листа, малки плоски обекти, плаки със снимки* (негативен монохромен образ, отпечатан върху прозрачна плака).
Участие: 7 лв. (материали, лектор)

Страница на събитието

Европейски дни на художествените занаяти 2023

Защо избрахме ателието по цианотипия за събитието, с което да отбележим Европейските дни на художествените занаяти през тази година? Цианотипията възниква като техника за копиране. Така освен във фотографията, може да се ползва и в други изкуства и занаяти. Новата крача в съвременната употреба на тази алтернативна фотографска техника е свързана именно с творческото ѝ приложение в текстила, рисуването, модата, дизайна, дори в керамиката. Техниката е лесна за усвояване, а отличителните ѝ цветови нюанси бързо вдъхновяват хора от всички възрасти да експериментират с любими предмети или готови фото изображения.

Накратко…

Първо най-важното. Какво точно е цианотипия? Най-общо казано, цианотипията е вид фотография без фотоапарат, която включва използването на два химикала и слънчева светлина (или ултравиолетова светлина) за създаване на цианово син отпечатък.

Отпечатъците могат да бъдат направени върху всякакви естествени материи, като хартия, памук, коприна или вълна. Циан е синият цвят, който дава името на техниката. Изображението се създава с помощта или на фотографски негатив или на предмети, които не позволяват на светлината да достигне повърхността на отпечатъка, оставящи след себе си бели силуети на син фон.

Създадена от сър Джон Хершел през 1842 г., цианотипията първоначално е била възприета като техника за копиране с цел дублиране на архитектурни и механични чертежи, а копията ставата известни като #блупринт.


Анна Аткинс, английска #ботанистка, е сред първите ползватели на цианотипната техника. Прилага я с научна цел, за да етикетира екземпляри от водорасли, което довело до издаването на най-ранната #ФОТОКНИГА със заглавие „Снимки на британските водорасли: Цианотипни отпечатъци“, с която светът получава и първата илюстрирана с фотографии книга. (инфо източник: @folksyhq )