Стартира „Аморфа Траектория – ранни творчески дебюти на младежи“ с ръководител Анна-Мария Попова, кадет на Аморфа Академия

Аморфа Траектория е програма за ранни творчески дебюти на младежи на Младежка фондация „Аморфа“. Инициативата получи местно финансиране по Фонд „Култура“ на Община Варна по-рано през юли 2023 г., а официалният ѝ старт и обявяване на съпътстващ конкурс за участие предстои до края на месеца. Ръководител на пилотното издание в рамките на проекта е кадетът на „Аморфа Академия за създатели на културен живот“ 2022, осъществен с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Анна-Мария Попова. От началото на 2023 г., Анна-Мария е програмен координатор на Младежка фондация „Аморфа“, а инициативата е първото ѝ предизвикателство като ръководител на проект в сферата на културата и любителското изкуство, подкрепен с общинско финансиране.

„Аморфа траектория“ е инициатива, задаваща посоката на творческо и професионално развитие на млади хора, които са начинаещи визуални артисти.

Снимки: Филип Чиков, Изложба литературни илюстрации „Да спасиш Лиско“ – финално събитие на модул „Литература“, Аморфа Академия 2022

Програмата ще избере четирима дебютиращи младежи до 18-годишна възраст и четирима дебютиращи млади професионалисти до 26-годишна възраст, подбрани на конкурсен принцип от утвърдени специалисти в сферата на изкуствата и културния мениджмънт.

В рамките на проекта ще бъдат осъществени четири изложби с по двама артисти – по един от двете възрастови категории. Изложбите ще се осъществят в културното и обучително пространството на „Аморфа Академия“ и в публичното пространство на Адвокатската градина, пл. Ален Боске.

Проектът продължава успешните практики на фондация “Аморфа” за работа с младежи и работи за изграждане на капацитет за представяне на творческата работа и създаване на първи публики за дебютиращите творци от или пребиваващи в град Варна. Чрез изложбите, както и в творчески ателиета за младежи, срещи-разговори с публиката и гостувания в училище, младите творци ще представят произведенията си пред жители и гости на града и ще споделят повече за своя творчески процес, посланията на работата си и личния си творчески път.