Второ издание на Деня на европейските автори във Варна

ПИСАТЕЛСКИ КЛУБ „СОБСТВЕНА СТАЯ“

Ден на европейските автори 2024 във Варна

За втора година Варна отбелязва Деня на европейските автори със срещи на литературни теми. Младежка фондация „Аморфа“ и Аморфа Академия и този път организират срещите във варненски училища, за да популяризира инициативата на Европейска комисия, открояваща силата на литературата да разкрива богатствата на европейските култури.

На 25 март 2024 г. писателски клуб „Собствена стая“ към фондацията и академията се срещна ученици от 10-ти до 12-ти клас в няколко класа в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ и Средно училище „Димчо Дебелянов“ във Варна. Представени бяха произведения на българските писатели Александър Христов и Мариан Желев и на датския писател и сценарист Мортен Пепе.

Младите писатели от клуб „Собствена стая“ на възраст от 13 до 21 г. провокираха своите връстници да разровят литературните пластове в търсене на идеи и преживявания, с които да разберат повече за себе си и заобикалящия ги свят. Темата за свободата – вътрешна, на личността и на общността – е обединяваща за подбраните откъси и произведения и служи за основа на проведените дискусии.

Представените писатели и произведения са част от миналогодишното издание на европейското събитие Нощ на литературата, срещащо публиката в страната със съвременната европейска литература, което фондацията организира в партньорство с Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна.

Снимки: Магдалена Паскалева / Аморфа

Виктория Йорданова

Хората, които се включиха в дискусията, успяха да споделят опит от приятелствата и групите, към които принадлежат, което ги отвори към нас и разви разговора в една светла и приветлива насока. Дискусията беше изпълнена с откровеност, която според мен беше последствие от факта, че участниците успяха да ни се доверят. Надявам се това за тях да е било ползотворно преживяване, което е успяло да ги заинтригува и провокира с историята, която им представихме.

Това събитие беше нова възможност за моето усъвършенстване и преодоляване на стреса, който често съпътства голяма част от ежедневието ми. Със сигурност е една крачка към личното ми подобрение в общуването с публика и още повече ме окуражи да продължа да опитвам, докато умението за разговарянето с група от зрители се превърне в отпускащо, много приятно и вълнуващо изживяване.

СУХНИ-Варна, час по български език и литература на Пламен Керанов с 12 клас

Николай Гарев

Дискусията ни успешно отрази темите за личната и морална отговорност, която носим към общностите, към които принадлежим, погледнати през призмата на романа на Мартен Пепе – ,,Същински ангели“. Участниците в разговора споделиха различните си позиции относно ежедневното насилие, етиката на това да си негов свидетел, както и дълговете и рисковете, които поемаме в стремежа си да му се противопоставим.

СУХНИ-Варна, час по философия на Росица Тодорова с 11 клас

Михаела Тонева

В деня на Европейските автори посетихме две училища, в които заедно с публиката проведохме дискусия на темата за свободата. Това беше първи опит и за нас и за част от публиката, която ударно се включи с различни наблюдения по представените творби и ни подари интересни преживявания.

Разговорът открои темата за маргинализираното общество и избора като част от свободата, и породи въпроси, които ще вълнуват публиката и извън пространство на дискусията.

СУХНИ-Варна, час по български език и литература на Пламен Керанов с 12 клас, час по философия на Росица Тодорова с 11 клас

СУ „Димчо Дебелянов“ – Варна, час по интереси на Лилия Коцева с 10 и 11 клас

Петър Сидеров

Темите, засегнати в дискусията, бяха много и различни, но всички бяха свързани с темата за свободата. Свободата на личността в обществото, вътрешната свобода и свободата на личността. Различни виждания бяха изразени по въпросите:

Има ли абсолютна свобода?
Какво е свободата за Вас и чувствате ли се свободни?

СУ „Димчо Дебелянов“ – Варна, час по интереси на преподавателката по български език и литература Лилия Коцева с 10 и 11 клас

Анджело Халед Беларуси

Представянето ни не беше най-доброто, но не беше и зле, от всеки има още какво да се желае.

Дискусията беше ок, но трябва да се научим и да придобием навика да провокираме публиката повече.

Темите не ми допаднаха много, но и нямам какво да се оплаквам понеже не успях да участвам в избора.

СУХНИ-Варна, час по философия на Росица Тодорова с 11-ти клас

Радина Атанасова

Денят на европейските автори е инициативата, която мотивира Младежка фондация „Аморфа“ да представим красивата литература на континента.

Денят започна в 11:00 ч. в профилираната паралелка по БЕЛ в СУХНИ „К. Преславски“. Темите, засегнати там, бяха свързани с датския роман „Същински ангели“ на Мортен Пепе – именно за индивида в групата и следователно и в обществото.

След това продължи от 14:00 ч. в СУ „Димчо Дебелянов“ – Варна в час по интереси на преподавателката по български език и литература Лилия Коцева с 10 и 11 клас.

Накрая членовете на Аморфа се върнаха в Хуманитарната за час по философия в 11-б клас. Там темите бяха отново по датския текст, но този път засягаха избора дали да помогнеш на приятел или да се довериш на властите. Дискусията беше богата от мнения и можеше лесно да продължи и след часа.

СУХНИ-Варна, час по български език и литература на Пламен Керанов с 12 клас, час по философия на Росица Тодорова с 11 клас

СУ „Димчо Дебелянов“ – Варна, час по интереси на Лилия Коцева с 10 и 11 клас

Мария Баджакова

Срещите с младите хора в училище и европейските литературни текстове събудиха желание за разглеждане на теми, свързани с вътрешния свят на човека, както и на отношенията му с другите и в общността.

Възрастовата близост на младите гости и младите домакини бързо създаде атмосфера, в която с лекота се споделяха и обсъждаха ценности, разбирания за другия и света, вътрешна динамика и себеоценка, теми – които рядко се засягат в общуване с приятелите, където иначе най-силно се търси разбиране, приемане и споделеност. За много младежи това беше рядка или първа възможност да коментират подобни теми в училище. Впечатляващи бяха смелостта и готовността за откровеност, които дискусиите вдъхнаха, на фона на много различаващите се споделени гледни точки и мнения, отношенията и ролите в класа.

Разговорът се движеше от разказа за свободния домашен котарак Габриел Гарсиа Маркес и неговата независимост, изразител на увереност и сила, през търсенето на „ключ“ към вътрешната „свобода“ и поетическа ранимост в отношенията с другия, до бруталното отлъчване от групата – която е източник на лична сигурност и самоопределение – и отговорността за човешкия живот на ръба на смъртта.  

СУХНИ-Варна, час по български език и литература на Пламен Керанов с 12 клас, час по философия на Росица Тодорова с 11 клас

СУ „Димчо Дебелянов“ – Варна, час по интереси на Лилия Коцева с 10 и 11 клас

Пламен Керанов, преподавател по български език и литература, Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна
Лилия Коцева, преподавател по български език и литература, Средно училище „Димчо Дебелянов“ – Варна
Росица Тодорова, преподавател по философия, Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна
Снимка: Михаела Аройо, Нощ на литературата 2023 Варна / Аморфа

Александър Христов е български поет, писател, литературовед и университетски преподавател в катедра „Българска литература“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
За дебютната си стихосбирка „Крайпътна обител” е удостоен със съпътстваща награда от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“, 2018. Носител на първи награди за поезия от национални конкурси, сред които „Пурпурно перо“, 2019. Представени бяха стихотворенията „Свобода“ от стихосбирката „Крайпътна обител“, 2017, и „Ключ“ от „До първата сянка“, 2021, втората стихосбирка на автора.

Снимка: Михаела Аройо, Нощ на литературата 2023 Варна / Аморфа

Мариан Желев е български писател. Има издадени седем книги и е носител на няколко национални награди. През 2023 г. получава ливанската международна литературна награда „Наджи Нааман“ в раздела за цялостно творчество за разказ от сборника „Спете спокойно“.
Член е на Съюза на българските писатели и съосновател на клуба на младия писател към него. Ръководил е детската литературна школа към Сдружението на писателите във Варна. Представен беше разказът „Габриел Гарсия Маркес“ от сборника с разкази „На бял свят“, 2015.

Снимка: Официален сайт на Мортен Пепе / morten-pape.dk

Мортен Пeпе е датски писател и сценарист роден през 1986 г. Израства в един от най-проблематичните райони на Копенхаген – гетото Urbanplanen. Пепе изпитва отблизо какво е да попаднеш в разпалена мултикултурна среда, от която малцина успяват да избягат. Мортен Пепе е автор на романа „Същински ангели“, който печели награда на датското национално радио и телевизия.