Младежки литературен клуб „Мишки с книжки“ гостува за обучения в Аморфа Академия

През май и юни 2023 г. продължават срещите ни в литературна посока с младите момичета от новосъздадения литературен клуб „Мишки с книжки“. Домакин и водещ на новите обучителни срещи е екипът на младежкото и културно простраство на Аморфа Академия във Варна.

В стартиралата през март поредица от срещи участва все по-добре сработващият се литературен екип от талантливи осмокласници на Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, подбрани от преподавателя по философия Александър Иванов.

Обучител на младия екип в Академията и техен верен водач в света на литературата, литературните събития и дигиталните медии, е Анна-Мария Попова – създател на платформата Bookfan.tasy, кадет на Академията в модул „Литература“ 2022 и от 2023 г. член на екипа на Младежка фондация „Аморфа“. Визуалният разказ за обучението създава младият фотограф Филип Чиков Filip Chikov, кадет на Аморфа Академия 2022 и възпитаник на училището.

КАК СЕ ПИШЕ РЕЦЕНЗИЯ НА КНИГА 2 е тема с продължение, чиято първа част представихме и обсъдихме с младежите на 14 март в училищната библиотека, а на 12 май в Аморфа Академия

След основаването на читателски клуб „Мишки с книжки“, подето от осмокласниците по идея, зародила се по време на първата ни среща, пренесохме училищното общуване, размяна на идеи и обучение на младежката територия на Аморфа Академия пространството до Адвокатската градинка, намиращо се на минути от училището.

В тази първа домакинствана от нас среща, провела се на 12 май, четохме и обсъждахме подготвените от всеки от организаторите на клуба книжни рецензии, отправяйки конкретни препоръки по структура и съдържание, стил и език на авторските чернови на публикации.

КАК СЕ ОРГАНИЗИРА ЛИТЕРАТУРНО СЪБИТИЕ обсъждаме във втората среща в Аморфа Академия на 19 май

Новосформираният литературен клуб напредва в изграждането на собствено онлайн пространство в Инстаграм и в споделянето на все по-качествени книжни рецензии. Заедно с Анна-Мария Попова, младежите обсъдиха как да провокират читателския интерес и да балансират между любопитните факти и личното мнение.

Заедно с основателя на фондацията и ръководител на академията Мария Баджакова, Анна-Мария представи и обсъди с екипа на клуба добри практики за оргаизиране на литературни събития, съобразени с целите и опита на младежите. Темата беше провокирана от предстоящото събитие за привличане на нови членове, планирано от клуба да се проведе в училището.

КАК СЕ СЪЗДАВА И КОМУНИКИРА ОНЛАЙН СЪДЪРЖАНИЕ НА ЛИТЕРАТУРНА ТЕМАТИКА ни вълнуваше на 2 юни

Третата ни среща с младия литературен клуб под мотото „„Мишки с книжки“ – завръщане в „Аморфа“ с камери в ръце“ премина в творческата атмосфера на Младежка фондация „Аморфа“ и сред заглавията в библиотеката на фондацията, събирана през дългите години на събития и срещи с писатели, издатели и илюстратори. Младежите се запознаха с историите на непознати за тях автори, а темите на романите ги вдъхновиха да упражнят фотографските си умения и да се подготвят с нови работещи идеи за предстоящите си публикации.

През юни „Мишки с книжки“ продължават по пътя на „инфлуенсърството“ и създаването на все по-ангажиращи публикации, текстове и снимки. Следващите срещи на клуба с Анна-Мария – верният им водач в света на литературата и дигиталните медии – предстоят скоро, и ние ще ви държим информирани за тях, както и за изненадите, които подготвяме за момичетата.

А дотогава можете да следите книжните им вдъхновения и постижения в Инстаграм.

„Приказка за Долната земя“, Ирена Първанова, Мира Мирославова (илюстратор), Издателство „Сиела“, студио „Змей“

Книгата е представена по време на Нощ на литературата 2020 Варна, а по-рано през годината Ирена Първанова гостува във „Вълноломни разговори“ – поредица на „Аморфа“, в която срещаме публиката с многобройни и любопитни гости и специално подбрани теми вече седем години.

Мира Мирославова участва с подбрани творби в изложбата за книжна илюстрация „Да спасиш Лиско“ (Варна, София, 2022), както и като специален гост на мултидисциплинарния фестивал „АМОРФА ФАЗА“ (София, 2022), организирани от кадетите на Аморфа Академия 2022.

📖 „Нулева година“, „Да спасиш Сън“, Цветина Цолова, Издателство Асеневци

През 2022 г. фентъзи писателката Цветина Цолова гостува във Варна за среща-разговор на събитието „Фентъзи, илюстрация, приказка“. По време на мултидисциплинарния фестивал „АМОРФА ФАЗА“ (София) авторката представи най-новия си роман – „Случаят с третата сила“, изд. „Артлайн“ Artline Studios.

📖 „Вълци“, Хилари Мантел, Издателство „Еднорог“

Книгата е част от подбраните за България заглавия за Нощ на литературата 2022. Откъс от текста беше представен и в програмата на Нощ 2022 във Варна, организирана от Младежка фондация „Аморфа“ и Аморфа Академия в партньорство с Община Варна, в читателско гнездо Морска градина – Пантеон.

„Истории от космоса“, Таня Петкова, Моника Янева (илюстратор), Издателство Ясна книга.

Таня и Петко Петкова, създателите на „Ясна книга“, бяха част от програмата на мултидисциплинарния фестивал „АМОРФА ФАЗА“ 2022, София, със среща-разговор, в която споделиха повече за издателската си дейност.

Моника Янева участва с първата си илюстрирана книга в изложбата за книжна илюстрация „Да спасиш Лиско“ (Варна, София, 2022), като пое отговорната роля на творчески домакин на изложбата във Варна.